W czasie spotkania poruszone zostaną m.in. następujące tematy:
- znaczenie strączkowych zmianowaniu;
- wpływ następczy strączkowych, produktywność mieszanek zbożowo-strączkowych na tle siewów czystych;
- różne systemy uprawy roli;
- opłacalność produkcji;
- zagrożenia strączkowych patogenami grzybowymi;
- możliwości powschodowego zwalczania chwastów w łubinie
- wyniki badań uprawy soi w różnych warunkach Polski;
- wartość paszowa białka z rodzimych strączkowych.
Udział w konferencji jest bezpłatny. Rejestracja pod numerem telefonu: 61 869 06 07 lub na stronie internetowej: www.topagrar.pl/event.
Zapisz się od razu (kliknij tutaj)!
Program konferencji:
09:30 – 10:00 rozpoczęcie konferencji, przedstawienie planu dnia
10:00 – 11:30 Pierwsza sesja
- Znaczenie roślin strączkowych w członach zmianowania
– prof. Andrzej Kotecki, UP Wrocław - Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż i rzepaku – prof. Janusz Prusiński, UTP Bydgoszcz
- Produkcyjność mieszanek zbożowo-strączkowych na tle siewów czystych – prof. Jerzy Księżak, IUNG PIB Puławy
11:30 – 11:45 Przerwa kawowa
11:45 – 13:15 Druga sesja
-
Ocena wieloletniego oddziaływania uproszczeń w uprawie roli na plonowanie grochu siewnego i właściwości gleby – prof. Irena Małecka, prof. Andrzej Blecharczyk, dr inż. Dorota Swędrzyńska, dr inż. Tomasz Piechota, UP Poznań,
- System uprawy roli, a plonowanie i opłacalność produkcji łubinu i grochu – prof. Jerzy Szukała, dr Agnieszka Faligowska, dr inż. KatarzynaPanasiewicz, prof. Wiesław Koziara, UP Poznań, dr Stanisław Stawiński, Radosław Kazuś, HR Smolice, Oddział Przebędowo
- Regionalne zagrożenia upraw roślin strączkowych przez patogeny grzybowe – prof. Agnieszka Pszczółkowska, UWM Olszyn,
- Zwalczanie chwastów w roślinach strączkowych – prof. Grzegorz Skrzypczak, dr inż. Łukasz Sobiech, UP Poznań
13:15 – 14:00 Przerwa lunchowa
14:00 – 15:00 Trzecia sesja
- Wstępne wyniki badań agrotechnicznych z uprawą soi w zróżnicowanych warunkach siedliskowych kraju - prof. Jerzy Szukała, UP Poznań,
- Aktualne możliwości częściowego zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej krajowymi źródłami białka roślinnego w żywieniu trzody chlewnej – prof. Andrzej Rutkowski, UP Poznań.
- Możliwości sprzedaży – czy rynek potrzebuje strączkowych? - dyskusja