Już dziś zapraszamy na nietypowe wydarzenie, którego nasza redakcja jest współorganizatorem. 23 października w
Dolsku, ul. Podrzekta 3, Villa Natura (Wielkopolska, powiat śremski)
odbędzie się
Ogólnopolska Giełda Strączkowych
Oprócz tematyki typowo uprawowej będzie można zdobyć najnowsze informacje żywieniowe oraz rynkowe.Z zagadnień agrotechnicznych poruszone będą następujące tematy.
- Ile tak naprawdę azotu z powietrza są w stanie związać rośliny bobowate i ile jego zostanie dla roślin następczych?
- Porównanie uprawy roli pod strączkowe tradycyjnej z uproszczeniami oraz siewem bezpośrednim w ściernisko.
- Uprawa konserwująca roli pod groch, bobik, soję, i łubin biały
- Czy strączkowe można siać systemem strip-till i jak to robić skutecznie?
- Wstępne wyniki badań nad terminami siewu soi w Polsce.
- Opłacalność uprawy strączkowych
Ideą spotkania jest, aby typowych zagadnień agrotechnicznych znalazł się także czas na dyskusję na temat wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu zwierząt oraz na tematykę rynkową.
Giełda ma dać możliwość spotkania się i porozmawiania w jednymi miejscu ludziom zainteresowanym uprawą, skupem, sprzedażą, przetwórstwem strączkowych. Rolnicy będą mogli bezpośrednio porozmawiać o warunkach skupu, cenach, wielkości partii towaru z kontrahentami.
Program spotkania przedstawia się następująco:
- 9.00–10.00 Rejestracja uczestników
- 10.00–10.15 Rozpoczęcie Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych
- 10.15–10.45 Nowe zalecenia dla praktyki w agrotechnice roślin strączkowych – prof. Jerzy Szukała, dr Tomasz Piechota, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- 10.45–11.15 Strączkowe w żywieniu – przełamać tabu – prof. Andrzej Rutkowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- 11.15–12.00 Jak ożywić rynek strączkowych – dyskusja panelowa w gronie ekspertów i uczestników rynku – prowadzenie Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska
- 12.00–13.00 Lunch
- 13.00–15.00 Giełda wymiany informacji i transakcji biznesowych:
- prezentacja firm hodowlanych, skupowych, przetwórczych oraz producentów maszyn,
- formuła swobodnej dyskusji ze wszystkimi uczestnikami spotkania,
- świetna okazja do zawierania kontraktów i relacji handlowych,
- degustacja produktów drobiowych.
Udział w Giełdzie jest bezpłatny!
Liczba miejsc jest jednak ograniczona, dlatego konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Organizatorami Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych są Katedra Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz redakcja "top agar Polska". Szczegóły oraz zapisy na stronie:
http://tap.pwrwydawnictwo.pl/straczkowe