Analizę tegorocznych zasiewów warto rozpocząć od niszowych grochów warzywnych uprawianych na łącznej powierzchni 8.224,75 ha. Warto tutaj przyjrzeć się różnicom między tymi formami odmian warzywnych. Groch cukrowy przeznaczony jest na zbiór całych strąków, choć możliwe jest także pozyskiwanie zielonych nasion do konserwacji czy na mrożonki. Groch łuskowy zawiera w strąkach niestrawną pergaminowa wyściółkę, zatem przeznaczony jest na pozyskiwanie tylko zielonych nasion. Grochy te zawierają w stanie zielonym dużą ilość rozpuszczalnych cukrów, przez co są słodkie w smaku. Groszek natomiast to botaniczny lędźwian (Lathyrus sp.), gatunek odrębny od grochu (Pisum sp.), choć także jest rośliną bobowatą i wytwarza strąki i stosunkowo grube nasiona.
Według statystyk ARiMR wśród grochów warzywnych dominuje groch cukrowy (5.579,52 ha) uprawiany w rejonach zlokalizowanych wokół zakładów przetwórczych, np. Kwidzynia, Gniewkowa, Pudliszek czy Warszawy oraz na Dolnym Śląsku. Poniżej połowy ww. powierzchni zajmuje groch łuskowy – 2.028,12 ha, a na trzecim miejscu jest groszek 617,11 ha. Trudno jednak odnieść mi się do tych danych bezkrytyczni...