Jest kilka czynników wpływających na stabilność plonowania. Do najważniejszych należy polowa zdolność wschodów, zagrożenie przez chwasty, szkodniki i choroby, niwelowanie zjawiska odrzucania kwiatów i zawiązków strąków, technika zbioru z minimalizacją strat.
Zacząć trzeba od pytania: czy mamy wpływ na te czynniki. Okazuje się że na większość z nich tak, ale trzeba spełnić kilka warunków. Polowa zdolność wschodów i możliwość wytwarzania długich korzeni, które zabezpieczają przed okresowymi niedoborami wody mogą być poprawione przez system uprawy. Chodzi konkretnie o rezygnację z orki. Okazuje się że takie konserwujące systemy uprawy, bez odwracania roli najczęściej sprawdzają się na średnich i lekkich glebach w uprawie grochu i łubinów.
Trzeba jednak poprawić genetykę odmian. Na co jeszcze zwrócić uwagę? O tym piszemy w czerwcowym wydaniu "top agrar Polska" od str. 72 w ramach top raportu o strączkowych.
tcz
StoryEditor
Jak poprawić stabilność plonowania strączkowych?
Strączkowe są niestety zawodne w plonowaniu. Od dziesiątek lat trwają prace nie tylko nad zwiększeniem ich polowania, ale nad tym, aby warunki pogodowe nie powodowały gwałtownych spadków plonów. Gdzie w takim razie tkwią rezerwy i na co zwrócić uwagę?