StoryEditor

Jak poprawić stabilność plonowania strączkowych?

Strączkowe są niestety zawodne w plonowaniu. Od dziesiątek lat trwają prace nie tylko nad zwiększeniem ich polowania, ale nad tym, aby warunki pogodowe nie powodowały gwałtownych spadków plonów. Gdzie w takim razie tkwią rezerwy i na co zwrócić uwagę?
29.05.2019., 12:05h
Jest kilka czynników wpływających na stabilność plonowania. Do najważniejszych należy polowa zdolność wschodów, zagrożenie przez chwasty, szkodniki i choroby, niwelowanie zjawiska odrzucania kwiatów i zawiązków strąków, technika zbioru z minimalizacją strat.

Zacząć trzeba od pytania: czy mamy wpływ na te czynniki. Okazuje się że na większość z nich tak, ale trzeba spełnić kilka warunków. Polowa zdolność wschodów i możliwość wytwarzania długich korzeni, które zabezpieczają przed okresowymi niedoborami wody mogą być poprawione przez system uprawy. Chodzi konkretnie o rezygnację z orki. Okazuje się że takie konserwujące systemy uprawy, bez odwracania roli najczęściej sprawdzają się na średnich i lekkich glebach w uprawie grochu i łubinów.

Trzeba jednak poprawić genetykę odmian. Na co jeszcze zwrócić uwagę? O tym piszemy w czerwcowym wydaniu "top agrar Polska" od str. 72 w ramach top raportu o strączkowych.

tcz
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:40