To jeden z wniosków jaki można wyciągnąć z konferencji podczas Krajowego Dnia Soi jaki miał miejsce wczoraj 26 sierpnia 2019 r. w Chrząstowie koło Nakła nad Notecią (woj. kujawsko-pomorskie).
- Soja to niezwykła roślina. Oprócz podstawowej funkcji jaką jest surowiec do produkcji oleju, daje niezwykle cenne białko. Teraz ta roślina w impetem wchodzi na nasze pola. Jest szansa na to, że z czasem, jak kukurydza, pokryje znaczną ilość pól - powiedział podczas otwarcia Krajowego Dnia Soi Józef Zych z COBORU.Przewaga soi nad kukurydzą jest jednak kolosalna. Jest to roślina z innej rodziny - bobowatych niż powszechnie ubarwiane rośliny zbożowe i kukurydza z rodziny traw. Oprócz wiązania azotu jest bogatszym źródłem materii organicznej dla gleby. Rozrzedza płodozmian. Stanowi też fitosanitarny przerywnik zmianowania zbożowo-rzepakowego. Trzeba jednak poznać tajniki jej uprawy oraz wybierać mądrze odmianę. Jako pierwszy na konferencji głos zabrał minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Zapomnieliście o glebie - grzmiał minister
- Rolnictwo to system naczyń połączonych. Produkcja zwierzęca musi czerpać pasze z uprawy roślin. Niedopuszczalna jest...