
Termin siewu strączkowych
Strączkowe jako jedne z pierwszych są wysiewane wiosną. Groch możemy wysiewać, kiedy temperatura gleby ma 1–2°C. Dla łubinu gleba powinna mieć 3–4°C, a dla bobiku nie określa się tego parametru, bo znosi on najniższe temperatury, także po wschodach (może on wytrzymać w fazie siewki i kilku liści bez okrywy śnieżnej mrozy do –8°C, a nawet do –10°C. Dla wszystkich gatunków ważne jest jedno kryterium – możliwość wjazdu z pole.
Zobacz także: Dopłaty do ubezpieczenia upraw. Resort rolnictwa włączy lucernę?
Wilgoć w przypadku tych roślin jest ważna, bo duże nasiona wymagają dużych ilości wody do skiełkowania. Procentowo w stosunku do ich masy nie odbiega to od innych gatunków, jednak finalnie ilość wody na kiełkowanie jest duża. Zatem jeśli chodzi o terminy siewu, nie posługujemy się kalendarzem, ale warunkami i znajomością pola.
Głębokość siewu strączkowych
Jeśli chodzi o głębokość siewu to są różnice pomiędzy gatunkami. Najpłycej siejemy łubiny (żółty i wąskolistny) – na 3–4 cm. Kiełkują one inaczej niż groch czy bobik – z gleby wysuwają się liścienie, co jest wymagającym energetycznie procesem, więc nasiona nie mogą znajdować się zbyt głęboko. Nieco głębiej można siać łubin biały, na 4–5 cm. Głębokość siewu grochu zależy od samej gleby i wielkości nasion:
- 7–8 cm dla normalnych nasion i przeciętnych warunków,
- 8–9 cm dla grubych, zdrowych nasion, ale na polach z dobrą strukturą,
- 6–7 cm dla drobnych nasion,
- 5–6 cm na glebach zaskorupiających się, ale z dobrym podsiąkiem wody.
Bobik możemy siać nawet na 12 cm (obowiązuje zasada, taka jak przy grochu). Siew spłycamy w gorszych warunkach, ale nasiona umieszczamy zawsze przynajmniej na 6 cm. Bobik jest wrażliwy na głębokość siewu do tego stopnia, że zbyt płytko zasiany może się rozwijać dużo wolniej od zasianego głębiej.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 3/2025
czytaj więcej