
Temperatura gleby mierzona na bieżąco na głębokości 5 cm ma w wielu miejscach kraju średnią wartość w przedziale od 1,4 (Włodawa) do 5,1°C (Koszalin). Chociaż wzrosła ona minionej doby o 0,5–1,5°C, to warto poczekać te kilka dni na jej dalsze ogrzanie. Niepokoi natomiast jeszcze jej wartość minimalna, która w kilku rejonach kraju ma wynik minusowy – gleba okresowo zamarza. Są to rejony Jeleniej Góry, Kielc, Lublina i Suwałk, a w kilku kolejnych tylko nieznacznie przekracza te wartości – Białystok, Elbląg, Katowice, Łódź, Siedlce, Warszawa, Włodawa i Wrocław (patrz tabela).
Trzeba mieć także na uwadze, że woda potrzebna do wschodów o temperaturze zaledwie kilku stopni jest dla większości roślin nieodpowiednia do prawidłowego kiełkowania i ma często wpływ na słabe i niewyrównane wschody polowe. Dotyczy to zwłaszcza kukurydzy i buraka cukrowego.
[bie]