Soja nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ponieważ jest to roślina ciepłolubna.
Postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet.
W ramach tzw. inicjatywy białkowej naukowcy planują w ciągu kilku lat doprowadzić do zastąpienia połowy genetycznie modyfikowanej importowanej soi polską soją wolną od GMO.
- Gęstość wysiewu staramy się utrzymać na poziomie 50-55 roślin na m2. W naszych warunkach jest to optymalna ilość - mówi rolnik z Opolszczyzny. Sprawdź szczegóły siewu i uprawy tej rośliny w filmie poniżej!
W reportażu wystąpili:
Tomasz Cichoń rolnik z Ostrożnicy
Mirosław Kastelik kierownik produkcji RSP Wierzbnik
Jacek Krzywniak rolnik z Dziergowic
Diana Gach firma Gach-Agro z Mechnicy
tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż