Soja to bardzo wartościowy składnik pasz dla zwierząt hodowlanych. Wciąż jest w większości sprowadzana, jako materiał GMO, zwłaszcza z obu kontynentów amerykańskich. Soja jest rośliną ciepłolubną i nie była masowo w Polsce uprawiana aż do 2010 roku, kiedy na Opolszczyźnie rozpoczęto badania nad tą rośliną. Postępy naukowe w hodowli tej rośliny oraz znaczące rozszerzenie krajowej ocenie odmian sprawiły, że pojawiły się odmiany soi niemodyfikowanej genetycznie dostosowane do naszego klimatu.
Rząd Polski (także inne kraje europejskie) chcą przynajmniej częściowo ograniczyć import postanowił zwiększyć areał upraw roślin białkowych i nakłady na badania tych roślin. Wiosną tego roku zawiązało się natomiast Konsorcjum białkowe, do którego, oprócz reprezentujących Polskę kilku opolskich gospodarstw, weszły firmy z Czech, Słowacji i Ukrainy. Pierwsza konferencja tego gremium odbyła się 29 czerwca 2022 r., a praktyczne pokazy prowadzono na plantacjach soi Top Farms Głubczyce oraz na terenie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach.
W filmie pojawili się:
- dr Ryszard Bandurowski – SPIC in Agriculture,
- dr Marcin Markowicz – Top Farms Głubczyce,
- dr Marta Bednarczyk – po dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach,
- Marek Froelich – prezes Izby Rolniczej w Opolu,
- Adam Baucza – Fundacja Terra Nostra.
dr Mariusz Drożdż