Choć w europejskiej kulturze agronomicznej jesteśmy od lat nauczeni posługiwania się skalą BBCH, którą można stosować w każdym gatunku, to soja, która dominuje za oceanem, opisywana jest za pomocą innego systemu. Warto go przybliżyć i poznać etapy rozwoju tego gatunku.
Porównanie dwóch systemów opisywania rozwoju soi ma duże znaczenie, gdy szukamy informacji o agrotechnice tego gatunku w źródłach amerykańskich. Zrozumienie tych różnic pomoże ustrzec się błędów, jakie można by popełnić.
Skala BBCH i system amerykański
W skali BBCH rozwój faz głównych roślin podzielony jest na 10 etapów:
- od kiełkowania (oznaczonego cyfrą 0),
- przez m.in. rozwój liści (cyfra 1),
- kwitnienie (cyfra 6),
- aż po starzenie i zamieranie (cyfra 9).
Każda z tych faz głównych podzielona jest na 10 kolejnych faz podrzędnych.
W amerykańskim systemie rozwój to dwa główne etapy:
- wegetatywne (V)
- i reprodukcyjne (R).
Etapy wegetatywne są ponumerowane zgodnie z liczbą powstających w pełni rozwiniętych trójlistków. Etapy generatywne (reprodukcyjne) rozpoczynają się od kwitnienia i obejmują rozwój strąków, nasion i dojrzewanie. W tym systemie, podobnie jak w BBCH, etapy mogą się nakładać i należy wziąć pod uwagę, że określona faza rozpoczyna się, gdy co najmniej 50% roślin na plantacji osiągnęło lub przekroczyło dany etap.
Faza rozwoju podziemnego, czyli kiełkowania nie ma odpowiednika w amerykańskim systemie. Dopi...