Konferencja podzielona została na dwa bloki tematyczne. Pierwszy mówił o ekonomicznych uwarunkowaniach rozwoju produkcji, rynku i obrotu oraz o opłacalności uprawy roślin strączkowych na cele paszowe. Profesor Michał Jerzak mówił m.in. o ulepszaniu krajowego obrotu rodzimymi roślinami strączkowymi. Przedstawiono również kondycję polskiego przemysłu paszowego jako czynnika rozwoju rynku roślin strączkowych. Białko z polskich strączkowych zaspokaja potrzeby krajowe w 20%. Wzrost do poziomu 50% oznacza zwiększenie areału uprawy tych roślin do 400–450 tys. ha kosztem innych. Taka ilość strączkowych pozwalałaby na wyżywienie wszystkich świń w kraju (11,2 mln sztuk). Rozwój rynku rodzimego białka jest szansą przede wszystkim dla małych producentów pasz.
Drugi blok tematyczny dotyczył agrotechniki strączkowych i żywienia zwierząt. Profesor Jerzy Szukała przedstawił wstępne wyniki badań w zakresie systemów uprawy strączkowych. Wynika z nich, że dla tej grupy roślin najlepsze są technologie z wykorzystaniem pługa oraz uprawa uproszczona. Natomiast źle rokuje całkowita rezygnacja z pługa lub wzruszania gleby.
Profesor Andrzej Rutkowski omówił zalety stosowania białka niemodyfikowanego genetycznie w żywieniu świń i drobiu. Choć przyrosty są na tym samym poziomie w przypadku świń, to wykorzystanie paszy z rodzimych strączkowych jest lepsze i dodatkowo tańsze. jd