StoryEditor

Seminaria uprawowe 2021: soja dobrze rozpracowana

Drugi dzień naszych seminariów uprawowych. Zaczynamy wykładem o uprawie soi. Prof. Schönberger podpowie, jak w naszych warunkach uzyskiwać większe plony tej rośliny.
12.01.2021., 10:01h
– Gdyby ktoś 30 lat temu powiedział mi, że w przyszłości w naszej części Europy będziemy uprawiać soję to zwyczajnie popukałbym się w głowę. Zmiany klimatyczne jednak i związane z nimi ocieplenie klimatu oraz postęp hodowlany doprowadziły do tego, że soja gości na naszych polach– zaczął prof. Schönberger. Soja to roślina, która dobrze znosi te zmiany klimatyczne i wręcz korzysta z nich. Europa importuje 35 mln ton soi, zatem jest rynek na ten surowiec w tej części świata.

Lubi ciepło

Soja zaczyna rosnąć, jesli temperatury są wyższe niż 10°C. Do osiągnięcia dojrzałości w naszych warunkach potrzebuje 1600°-dni, co przy średniej temperaturze dziennej 16°C daje około 100 dni wegetacji. W strefach tropikalnych dla porównania można uprawiać soję wymagającą nawet 2500°-dni. W naszych warunkach uprawia się najczęściej odmiany z grupy 00, 000 i 0000, czyli od średnio wczesnych do ekstremalnie wczesnych. Grupy odmian mozna porównać do wczesności kukurydzy. I tak:
  • grupa 00 odpowiada kukurydzy o FAO 270,
  • grupa 000 odpowiada kukurydzu o FAO 230,
  • grupa 0000 odpowiada kukurydzy o FAO 200.

Dobrze gospodaruje wodąSoja potrzebuje 40 m...
Pozostało 64% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 15:30