Pozwala na to przede wszystkim temperatura gleby, która na głębokości siewu nasion, czyli 4–5 cm wynosi 8–12°C. Drugi ważny powód to chęć wykorzystania kończących się rezerw wody glebowej dla poprawnych i pełnych wschodów polowych nasion soi. Panujące warunki sprawiają ponadto, że soją sieje się w tym sezonie trochę głębiej, a w celu poprawy podsiąkania kapilarnego sucha gleba wymaga wałowania.
Na Opolszczyźnie soja uprawiana jest już od dziesięciu lat. Sprawdzone, średnio późne i późne odmiany dają w tym rejonie zadowalający plon, na poziomie 2,5–3,5 t/ha. Na polach wysiewa się też nowe odmiany, o jeszcze wyższym potencjale plonowania. Jednak o ostatecznych wynikach zadecyduje przebieg pogody, a zwłaszcza rozkład opadów w okresie wykształcania brodawek korzeniowych, kwitnienia i zawiązywania strąków.
O siewie soi, warunkach na polach oraz odmianach rozmawialiśmy z:
- Mirosławem Kastelikiem – kierownikiem produkcji RSP Wierzbnik
- dr Marcinem Markowiczem - Top Farms Głubczyce
- Marianem Góreckim – prezesem Rogowskiej Hodowli Roślin
Tekst: dr Mariusz Drożdż, Janusz Biernacki
Zdjęcia: dr Mariusz Drożdż