Technika szczepienia nasion polega na pokryciu ich zawiesiną bakterii w pożywce. Jeżeli kupujemy nasiona kwalifikowane, np. soję, to mogą one być już zaszczepione na linii technologicznej techniką chroniącą wrażliwe bakterie. W przypadku samodzielnego szczepienia w zależności od produktu są nieco inne zasady rozcieńczania. Nasiona strączkowych można mieszać z zawiesiną bakterii, opryskiwać nią nasiona, mieszać je, aby pokryć bakteriami lub w inny sposób zwilżyć nasiona.
Co osłabia zdolność wniknięcia i namnożenia bakterii w szczepionce?
Trzeba jednak zwrócić uwagę na kilka elementów, które mogą osłabić wirulencję bakterii w szczepionce:
- naczynia, w których przygotowuje się zawiesinę nie mogą być zaszczepione środkami o działaniu bakteriostatycznym, np. przez środki z miedzią, aktywnym srebrem, podchlorynem sodu, wodą utlenioną czy innymi utleniaczami;
- szczepienie nie powinno odbywać się w pełnym słońcu – UV zabija bakterie;
- po szczepieniu nasion nie należy przechowywać na słońcu;
- nasiona powinny być po zabiegu lekko podsuszone, aby wilgoć nie utrudniała siewu przez sklejanie czy powolne osypywanie, ale nie powinny być wyschnięte na wiór, gdyż pękają;
- siew powinien mieć miejsce od razu po szczepieniu, a najpóźniej 12 godzin po zabiegu.
Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie nasion strączkowych?
Bakterie brodawkowe są wrażliwe na czynniki środowiska, takie jak promieniowanie UV, wyschnięcie, nadmierne rozcieńczenie, występujące w środowisku wirusy – bakteriofagi, niekorzystne pH gleby. Dlatego zabieg szczepienia powinien być wykonany bezpośrednio przed siewem. Dopuszcza się przechowywanie nasion przez 12 godzin, co ma na celu ich poduszenie po zabiegu szczepienia. Jednak miejsce przechowywania powinno być w cieniu, najlepiej pod dachem.
Istnieją techniki szczepienia z zastosowaniem specjalnych preparatów ochronnych. Wówczas szczepienie może mieć miejsce dużo wcześniej. Takie zabiegi wykonują firmy nasienne.
Na podstawie: 100 pytań o strączkowe
Na podstawie: 100 pytań o strączkowe