StoryEditor

Technika szczepienia nasion strączkowych. Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie?

Szczepionki mikrobiologiczne zawierające bakterie brodawkowe to złożone produkty biologiczne. Ich produkcja polega na namnażaniu wyselekcjonowanych szczepów w sterylnych warunkach na specjalnych pożywkach. Specyficzne dla określonego gatunku strączkowych bakterie po namnożeniu na pożywce pakuje się w opakowania hurtowe. Bardzo ważne jest przechowywanie ich po zakupie zgodnie z instrukcją, np. w warunkach chłodniczych. Jaka jest technika szczepienia nasion strączkowych? Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie?
09.03.2023., 12:03h
Technika szczepienia nasion polega na pokryciu ich zawiesiną bakterii w pożywce. Jeżeli kupujemy nasiona kwalifikowane, np. soję, to mogą one być już zaszczepione na linii technologicznej techniką chroniącą wrażliwe bakterie. W przypadku samodzielnego szczepienia w zależności od produktu są nieco inne zasady rozcieńczania. Nasiona strączkowych można mieszać z zawiesiną bakterii, opryskiwać nią nasiona, mieszać je, aby pokryć bakteriami lub w inny sposób zwilżyć nasiona.

Co osłabia zdolność wniknięcia i namnożenia bakterii w szczepionce?

Trzeba jednak zwrócić uwagę na kilka elementów, które mogą osłabić wirulencję bakterii w szczepionce:
  • naczynia, w których przygotowuje się zawiesinę nie mogą być zaszczepione środkami o działaniu bakteriostatycznym, np. przez środki z miedzią, aktywnym srebrem, podchlorynem sodu, wodą utlenioną czy innymi utleniaczami;
  • szczepienie nie powinno odbywać się w pełnym słońcu – UV zabija bakterie;
  • po szczepieniu nasion nie należy przechowywać na słońcu;
  • nasiona powinny być po zabiegu lekko podsuszone, aby wilgoć nie utrudniała siewu przez sklejanie czy powolne osypywanie, ale nie powinny być wyschnięte na wiór, gdyż pękają;
  • siew powinien mieć miejsce od razu po szczepieniu, a najpóźniej 12 godzin po zabiegu.
Czytaj także: Jakie są rodzaje szczepionek bakteryjnych? Co daje szczepienie nasion bakteriami brodawkowymi?

Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie nasion strączkowych?

Bakterie brodawkowe są wrażliwe na czynniki środowiska, takie jak promieniowanie UV, wyschnięcie, nadmierne rozcieńczenie, występujące w środowisku wirusy – bakteriofagi, niekorzystne pH gleby. Dlatego zabieg szczepienia powinien być wykonany bezpośrednio przed siewem. Dopuszcza się przechowywanie nasion przez 12 godzin, co ma na celu ich poduszenie po zabiegu szczepienia. Jednak miejsce przechowywania powinno być w cieniu, najlepiej pod dachem.
Istnieją techniki szczepienia z zastosowaniem specjalnych preparatów ochronnych. Wówczas szczepienie może mieć miejsce dużo wcześniej. Takie zabiegi wykonują firmy nasienne.


Na podstawie: 100 pytań o strączkowe




Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
31. październik 2024 15:26