W kongresie udział wzięli przedstawiciele świata nauki i biznesu z całego świata. Głównym założeniem konferencji było przedstawienie rozwiązań naukowych i badań na rzecz „Zrównoważonego rozwoju soi na świecie”. Wśród wyników badań i tez wygłoszonych podczas wykładów dotyczących agronomii, fizjologii i agrotechnologii za szczególnie warte uwagi można uznać następujące:
Zobacz także: Uprawa soi w Polsce – dotychczas w całości importowana, teraz coraz bardziej opłacalna!
Zobacz także: Uprawa soi w Polsce – dotychczas w całości importowana, teraz coraz bardziej opłacalna!
- krytycznym momentem wpływającym na końcowy efekt plonowania jest okres od zawiązania się nasion do połowy ich rozwoju;
- średni termin siewu jest najbardziej korzystny do uzyskania najwyższych plonów;
- reakcje składu nasion soi na wysoką temperaturę mogą być zoptymalizowane poprzez hodowlę;
- wysokie temperatury różnie wpływają na redukcję plonu w różnych genotypach soi;
- bakterie z rodzaju Pantoea mogą mieć znaczący wpływ na poprawę symbiozy bakterii Bradyrhizobium z korzeniami soi;
- dodatkowe szczepienie korzystnie wpływa na intensywny rozwój brodawek korzeniowych;
- ryzosfera soi wzbogaca specyficzne bakterie, biorące udział w obiegu składników odżywczy...