StoryEditor

Uprawa strączkowych - stabilny dochód i ceny

W naszym kraju strączkowe wciąż nie są najistotniejszym składnikiem płodozmianu, jednak w niektórych gospodarstwach stanowią już stały element dochodu, a ostatnio ich zaletą są bardzo stabilne ceny.

27.03.2025., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Z niszami lokalnie trudniej - gdzie sprzedać groch i bobik?
  • Rozwój wciąż zbyt wolny
  • Unia chce sama - potencjał roślin strączkowych
  • Krajowy rynek strączkowych stabilny
  • Giełda skacze, a w kraju nie
  • Śruta mocno traci

Przy dużej zmienności cen na świecie stabilny krajowy rynek jawi się dla produkowanych u nas strączków jako bezpieczna przystań. Podkreśla to tylko fakt, że na rodzime białko jest popyt i gdy tylko uda się wyprodukować ilość pozwalającą na wysyłkę całego transportu, kupujący zawsze się znajdzie.

Z niszami lokalnie trudniej - gdzie sprzedać groch i bobik?

Jak zwykle w przypadku produkcji, której rozmiary nie zawsze pozwalają na zgromadzenie ilości całosamochodowych, przy poszukiwaniu nabywcy na groch, łubin, czy bobik możemy mieć problemy ze sprzedażą. Sporo firm jest w stanie przedstawić oferty z odbiorem z gospodarstwa, ale tu ograniczeniem jest partia min. 25 ton i wielokrotność.

– Problem z rozwojem upraw strączkowych leży po stronie handlu i wykorzystania w przemyśle, bo wszystkie argumenty dotyczące ich korzystnego wpływu na płodozmian zostały już potwierdzone – mówi Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

image
Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB
FOTO:

Pomysł na wsparcie

W pr...

Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. marzec 2025 17:01