Po raz pierwszy areał uprawy soi przekroczył w tym kraju 75 tys. ha. Już 5 lat z rzędu soja jest 4 największą uprawą w Austrii po kukurydzy, pszenicy i jęczmieniu. Co ciekawe ekologiczna soja zajmuje w tym kraju 2 miejsce z powierzchnia 30 tys. ha i stanowi niemal 40% całej soi. Soja jest bardzo popularna w tym kraju, mn.in. dlatego, że prężnie działają tam firmy hodowlane zajmujące się m.in właśnie tym gatunkiem. Nowe odmiany zatem są dobrze dostosowane do austriackich warunków. W skali całego kraju 19% gospodarstw uprawia soję, a średnio na każde z nich przypada po 6,2 ha soi. Popularność soi wzrasta, bo wciąż rośnie popyt na soję wolną od GMO.
Przewodniczący stowarzyszenia „Soja z Austrii” Karl Fischer podkreśla walory soi, którymi są m.in. wysoka zawartość białka w nasionach oraz pozytywny wpływ na płodozmian. Podkreśla też fakt, że soja lepiej niż inne rośliny znosi zmiany klimatyczne.
jd, fot. Daleszyński
StoryEditor
Więcej soi niż zwykle
W Austrii w tym roku rolnicy zasiali najwięcej jak dotąd soi. Jej areał wynosi 10% więcej, niż w roku poprzednim.