StoryEditor

XII Dni Soi w Głubczycach: plon 3 tony/ha osiągalny dla rolników?

Po raz dwunasty rolnicy spotkali się na polach doświadczalnych soi SDOO w Głubczycach. Uprawa tego ważnego składnika paszy jest w Polsce coraz bardziej popularna. Co jest najważniejsze w uprawie soi i dlaczego się opłaca?
16.09.2022., 16:09h

Doświadczenia w Głubczycach

Opolscy naukowców i rolnicy 13 lat temu, jako pierwsi w kraju, zaczęli prowadzić doświadczalne plantacje soi. Wyniki doświadczeń w jej uprawie na Opolszczyźnie co roku prezentowane są pod koniec lata. Również w tym roku zademonstrowano efekty doświadczeń na dwunastych już Dniach Soi na poletkach Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach oraz Top Farms Głubczyce.

Uniezależnienie od importowanej soi

Soja to podstawowy składnik większości pasz. Dotychczas w całości była sprowadzana z Ameryki. Rząd Polski chcąc się uniezależnić od importu postanowił zwiększyć areał upraw roślin białkowych i zwiększył też nakłady na badania soi. Ta ciepłolubna roślina nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ale dzięki pracom naukowców jej uprawa jest coraz bardziej opłacalna i systematycznie wzrasta areał upraw, który w tym roku w Polsce wynosi już 50 tys. hektarów.

W filmie wystąpili:

  • dr Marta Bednarczyk, dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach
  • dr Marcin Markowicz, Top Farms Głubczyce
  • prof. Andrzej Kotecki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Tomasz Cichoń, rolnik z Ostrożnicy
  • Tomasz ...
Pozostało 23% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 02:13