StoryEditor

XII Dni Soi w Głubczycach: plon 3 tony/ha osiągalny dla rolników?

Po raz dwunasty rolnicy spotkali się na polach doświadczalnych soi SDOO w Głubczycach. Uprawa tego ważnego składnika paszy jest w Polsce coraz bardziej popularna. Co jest najważniejsze w uprawie soi i dlaczego się opłaca?
16.09.2022., 16:09h

Doświadczenia w Głubczycach

Opolscy naukowców i rolnicy 13 lat temu, jako pierwsi w kraju, zaczęli prowadzić doświadczalne plantacje soi. Wyniki doświadczeń w jej uprawie na Opolszczyźnie co roku prezentowane są pod koniec lata. Również w tym roku zademonstrowano efekty doświadczeń na dwunastych już Dniach Soi na poletkach Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach oraz Top Farms Głubczyce.

Uniezależnienie od importowanej soi

Soja to podstawowy składnik większości pasz. Dotychczas w całości była sprowadzana z Ameryki. Rząd Polski chcąc się uniezależnić od importu postanowił zwiększyć areał upraw roślin białkowych i zwiększył też nakłady na badania soi. Ta ciepłolubna roślina nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ale dzięki pracom naukowców jej uprawa jest coraz bardziej opłacalna i systematycznie wzrasta areał upraw, który w tym roku w Polsce wynosi już 50 tys. hektarów.

W filmie wystąpili:

  • dr Marta Bednarczyk, dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach
  • dr Marcin Markowicz, Top Farms Głubczyce
  • prof. Andrzej Kotecki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Tomasz Cichoń, rolnik z Ostrożnicy
  • Tomasz ...
Pozostało 23% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 07:11