StoryEditor

Beata Pleśnierowicz laureatką II miejsca w konkursie „Rolniczki motorem innowacji w gospodarstwach rolnych w Polsce”

Beata Pleśnierowicz – rolniczka z woj. łódzkiego wraz z mężem Dominikiem wprowadzili eksperymentalnie innowacyjny sposób żywienia opasów – na sucho. Wyniki przerosły ich oczekiwania.

26.10.2024., 12:00h

Pani Beata wraz z mężem Dominikiem prowadzą gospodarstwo rolne w miejscowości Karolew w woj. łódzkim, zajmujące się hodowlą bydła mięsnego, a powierzchnia upraw wynosi 56 ha. Utrzymują obecnie ok. 100 szt. opasów, które są żywione bez kiszonki z kukurydzy, wyłącznie na sucho.

Zmiana profilu gospodarstwa 

Gdy w 2016 r. nastąpił drastyczny spadek cen mleka w skupie, małżeństwo zrezygnowało z rozwoju gospodarstwa w kierunku mlecznym. Obora uwięziowa została przerobiona na boksy do odchowu bydła mięsnego i bez rozbudowy budynków udało się uzyskać miejsce dla 100 zwierząt. Początkowo rolnicy opasali tylko bydło rasy hf i mieszańce z rasami mięsnymi. Średni dobowy przyrost wynosił wówczas ok. 1 kg.

image
Najlepiej przyrastają odsadki charolaise. Przyrostom sprzyja ich łagodny charakter.
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Właściciele cały czas szukali bardziej opłacalnych metod opasu. Na początku 2021 roku za namową doradcy żywieniowego, po odwiedzeniu szeregu gospodarstw w Irlandii oraz Francji zdecydowali się w ramach eksperymentu wprowadzić żywie...

Pozostało 77% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 23:20