– Smak buraczanego syropu to smak mojego dzieciństwa. W domu zawsze stał na półce w spiżarni. Nie spodziewałam się, że zrobi ogólnokrajową karierę – mówi Marzena Przytarska z Przyrowy (powiat tucholski) w woj. kujawsko-pomorskim. Od lat produkuje różnego rodzaju domowe przetwory, wyplata również kosze i to właśnie z wyrobami z wikliny lata temu zaczęła jeździć na lokalne imprezy jako członkini KGW. Jednak nie kosze, ale fjut stał się jej sztandarowym produktem, który po raz pierwszy pojawił się do degustacji i sprzedaży dla szerokiego grona właśnie na stoisku koła gospodyń wiejskich.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak pani Marzena założyła RHD, zdobyła certyfikaty dla swoich produktów i rozkręciła swój biznes, czytaj pełną wersję artykułu w styczniowym numerze top agrar Polska.
StoryEditor
Biznes kręci się wokół fjuta
Fjut, czyli syrop z buraka cukrowego, to tradycyjny produkt z Pomorza i Kujaw. Marzena Przytarska wytwarza go w zaciszu przydomowej kuchni i sprzedaje na terenie całego kraju. Fanów lokalnego specjału przybywa każdego miesiąca.