Idea Europejskich Dni Dziedzictwa narodziła się 3 października 1985 roku w Granadzie podczas II Konferencji Rady Europy. Głównym celem tego wydarzenia jest edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego. Doskonałym przykładem bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały ważną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków oraz tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół. Tegoroczna edycja EDD, której hasłem przewodnim są „Smaki Dziedzictwa” koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych, ale również tych niematerialnych.
Z tej okazji przed siedzibą Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi na Krakowskim Przedmieściu była możliwość posmakowania tradycyjnych potrawy regionalnych z Urzecza, Kurpiów, Mazowsza i Lubelszczyzny. Z kolei w gmachu Biblioteki Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi odbyła się wystawa starych książek kucharskich. Odwiedzenie wystawy było świetną okazją do zapoznania się z dawną kulturną kulinarną. Na wydarzeniu zagrały także kapele ( Zespół Regionalny „Magurzanie” z Beskidu Żywieckiego oraz „Kapela Gołoborze” z regionu Kaliskiego), które wprawiły odwiedzających w dobry nastrój i zaprezentował sztukę ludową przez duże S. Całości dopełnił kiermasz tradycyjnych potraw regionalnych odbywający się w podcieniach i w budynku Instytutu. Tradycyjne potrawy przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z różnych regionów Polski. wk