W sobotnim pikniku na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu uczestniczyło ponad 100 wystawców, którzy w gamie swoich produktów prezentowali przede wszystkim te, które są oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wytwarzane są metodami tradycyjnymi, często pochodzą z upraw lub chowu ekologicznego.
Na terenie targów można było obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze, niewielką wystawę zwierząt gospodarskich, porozmawiać z właścicielami gospodarstw agroturystycznych i przede wszystkim spróbować jak właściwie ta Polska Smakuje.
A smakuje wyśmienicie - miody, sery kozie czy owcze, pleśniowe, twarogi, żółte i długo dojrzewające z żurawiną lub bakaliami, świeże soki, pachnące owoce i warzywa - sami polscy producenci, z którymi można było porozmawiać, jakimi metodami wytwarzają swoje produkty, często z ogromnym zaangażowaniem i pasją. Na każdym stoisku była prowadzona degustacja, można było kupić w niższych cenach niż w sklepach produkty naprawdę dobrej jakości.
Piknik był organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
dkol