StoryEditor

Jak właściwie Polska Smakuje?

Pomysł MRiRW na promocję regionalnych i lokalnych produktów okazał się strzałem w 10! Tym razem na pikniku Poznaj Dobrą Żywność Warszawiacy mogli spróbować pysznych, regionalnych produktów. Nie zabrakło maszyn rolniczych i atrakcji dla dzieci. 
17.06.2018., 12:06h

W sobotnim pikniku na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu uczestniczyło ponad 100 wystawców, którzy w gamie swoich produktów prezentowali przede wszystkim te, które są oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wytwarzane są metodami tradycyjnymi, często pochodzą z upraw lub chowu ekologicznego. 

Na terenie targów można było obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze, niewielką wystawę zwierząt gospodarskich, porozmawiać z właścicielami gospodarstw agroturystycznych i przede wszystkim spróbować jak właściwie ta Polska Smakuje

A smakuje wyśmienicie - miody, sery kozie czy owcze, pleśniowe, twarogi, żółte i długo dojrzewające z żurawiną lub bakaliami, świeże soki, pachnące owoce i warzywa - sami polscy producenci, z którymi można było porozmawiać, jakimi metodami wytwarzają swoje produkty, często z ogromnym zaangażowaniem i pasją. Na każdym stoisku była prowadzona degustacja, można było kupić w niższych cenach niż w sklepach produkty naprawdę dobrej jakości. 

Piknik był organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

dkol

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 21:15