W miniony weekend do Szreniawy (woj. wielkopolskie) tłumnie przybyły całe rodziny. Na zwiedzających czekały liczne atrakcje, które pozwoliły miło i ciekawie spędzić czas.
Bogaty program artystyczny
Organizatorzy zapewnili bogaty program artystyczny, a jedną z głównych atrakcji były występy zespołu folklorystycznego Łany. Na scenie wystąpił też zespół folkowo-rockowy Krambabula oraz duet wokalny – Agnieszka Śmigielska i Gracjan Wajchman. Dla najmłodszych odbyło się przedstawienie teatralne o tematyce wielkanocnej w wykonaniu Dobrego Teatru.
Rękodzieło, twórcy ludowi i tradycyjne wyroby
Tradycyjnie, można było się też przyjrzeć pracy twórców ludowych i rzemieślników z różnych regionów kraju, a także zakupić ich wyroby: pisanki, palmy, koszyki, haftowane serwetki. Lokalni rolnicy i producenci oferowali natomiast tradycyjne regionalne wyroby spożywcze, m.in. sery, wędliny, miody.
Zwyczaje i obrzędy ludowe
Jarmark w Szreniawie był również, jak co roku, doskonałą okazją do poznania wielkanocnych zwyczajów i obrzędów ludowych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy wyrobu białej kiełbasy, żuru i wypieku chleba. Na muzealnym polu tłumy przyciągnęły pokazy wiosennych prac polowych, można też było poznać tajniki pracy kowala. Przygotowano aranżacje stołów wielkanocnych – ziemiańskiego oraz chłopskiego, a także kosz obfitości, czyli jak niegdyś wyglądała tradycyjna święconka.
Warsztaty wielkanocne dla dzieci
W muzealnej stodole ustawiały się długie kolejki, odbyły się tu bowiem warsztaty dla dzieci i młoddzieży, m.in. z malowania pisanek, ozdabiania wydmuszek woskiem, wyplatania koszyków wiklinowych, zdobienia mazurków i wiele innych.
Konkurs kulinarny Na Wielkanocnym Stole
Podczas Jarmarku w pałacu odbyła się trzecia już edycja regionalnego konkursu kulinarnego Na Wielkanocnym Stole, który adresowany jest do kół gospodyń wiejskich i restauratorów, a także do szkół gastronomicznych z Wielkopolski. Organizatorem jest Instytut Skrzynki – samorządowa instytuacja kultury, zajmująca się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu.