KGW Muszkowianki w Muszkowie (gm. Krzeszyce, woj. lubuskie) powstało w grudniu 2018 roku i obecnie liczy 31 członków. W jego szeregach są zarówno babcie, mamy, jak i córki. Nie brakuje również gospodarza – członkiem Koła jest pan Michał. Wszyscy działają wspólnie, razem podejmują decyzje i doskonale się uzupełniają. Mają świetne pomysły i mnóstwo zapału do realizacji zadań.
KGW angażuje się w życie społeczne i kulturalne wsi, biorąc udział w dożynkach, festynach, imprezach okolicznościowych, podczas których promuje zdrową lokalną żywność.
Największe osiągnięcia
Koło z Muszkowa jest organizacją stosunkowo młodą, ale ma już na swoim koncie pokaźną liczbę osiągnięć. Do największych należą:
- reprezentowanie w Łodzi woj. lubuskiego podczas Światowej Konferencji Organizacji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa,
- wystąpienie w TVP Bydgoszcz w programie: „Kulinarne potyczki",
- udział w programie TVP 3 pt. „Lubuski bohater".
Laury w konkursach kulinarnych
Ponadto Koło wielokrotnie startowało w wydarzeniach i konkursach kulinarnych, takich jak „Polska od kuchni”, „Bitwa Regionów” czy „Polska smakuje", odnosząc liczne sukcesy. W konkursie "Bitwa Regionów" KGW z Lubuskiego brało udział już czterokrotnie i za każdym razem było doceniane i nagradzane.W 2021 roku zdobyło I miejsce na etapie wojewódzkim za danie: królik w śmietanie, w 2022 roku – III miejsce na etapie powiatowym, za potrawę: dziczyzna na leśnej polanie.
Indyczka najlepsza w Lubuskiem
W 2023 roku muszkowska indyczka nadziewana pieczarkami w towarzystwie słodkiej gruszki i renety landsberskiej zdobyła I miejsce na etapie wojewódzkim „Bitwy Regionów”. Ja opowiadają gospodynie z Koła, danie to jest przygotowywane wyłącznie ze składników naturalnych i z wykorzystaniem produktów lokalnych. Mięso – indyczka pochodzi z w własnego chowu, ze wsi Muszkowo, a pieczona jest w towarzystwie lokalnej renety landsberskiej oraz słodkiej gruszki. Całość przyprawiona jest pachnącymi ziołami zebranymi w okolicy, a potrawę członkinie Koła podają z sosem z żurawiny leśnej. Nic dziwnego, że muszkowska indyczka podbiła serca jury konkursu – sprawdziliśmy, smakuje wprost obłędnie.
Również w tym roku KGW Muszkowianki stanęły na podium w "Bitwie Regionów". Tym razem gospodynie przygotowały potrawę z gęsiny i zdobyły III miejsce w pierwszym etapie konkursu.
Chrusty pani Joli – najdelikatniejsze
Oprócz dań mięsnych Muszkowianki mogą się pochwalić też wspaniałymi wypiekami. Ich specjalnością są chrusty pani Joli – przewodniczącej, których nigdy nie brakuje na stoisku Koła. Jak wieść słusznie niesie, są najdelikatniejsze ze wszystkich!