Od kilkunastu lat w pracy zawodowej zajmuje się pani ziemniakiem. Czy to warzywo również króluje na talerzu w pani domu?
dr Agnieszka Przewodowska: Oczywiście, że tak. Bez dwóch zdań ziemniak jest najważniejszym punktem naszego obiadu i w całej rodzinie odgrywa bardzo ważną rolę. Jemy bardzo dużo ziemniaków, zarówno pieczonych, gotowanych, jak i w postaci różnych potraw. W tę ziemniaczaną pasję wciągnęły się także moje dzieci, które rozróżniają już odmiany.
No właśnie ziemniak ziemniakowi nierówny, czy każda odmiana nadaje się kulinarnie do wszystkiego?
A.P.: Właśnie nie. W naszych domach rzadko przywiązujemy wagę do tego, jaką odmianę kupujemy. Tymczasem ziemniak dobry do sałatki w typie kulinarnym A, nie będzie się sprawdzał jako ziemniak na purée i odwrotnie.
A jaka jest pani ulubiona odmiana?
dr Agnieszka Przewodowska: Oczywiście, że tak. Bez dwóch zdań ziemniak jest najważniejszym punktem naszego obiadu i w całej rodzinie odgrywa bardzo ważną rolę. Jemy bardzo dużo ziemniaków, zarówno pieczonych, gotowanych, jak i w postaci różnych potraw. W tę ziemniaczaną pasję wciągnęły się także moje dzieci, które rozróżniają już odmiany.
No właśnie ziemniak ziemniakowi nierówny, czy każda odmiana nadaje się kulinarnie do wszystkiego?
A.P.: Właśnie nie. W naszych domach rzadko przywiązujemy wagę do tego, jaką odmianę kupujemy. Tymczasem ziemniak dobry do sałatki w typie kulinarnym A, nie będzie się sprawdzał jako ziemniak na purée i odwrotnie.
A jaka jest pani ulubiona odmiana?
A.P.: Bardzo lubię znane odmiany Irys i Bryza. Z nowych odmian triumfy w kuchni święci Ignacy, który jest typem kulinarnym B, więc jest ziemniakiem ogólnoużytkowym.
Zachęcam do obejrzenia całej rozmowy!
Zachęcam do obejrzenia całej rozmowy!