StoryEditor

Kwas chlebowy - pomysł na biznes. Poznajcie manufakturę Vitafit

Slim Anka, Kwaśny Piotrek, Słodka Maryśka, Honey Hania – takie niecodzienne nazwy noszą kwasy chlebowe z Krajkowa na Dolnym Śląsku, z rodzinnej manufaktury Vitafit. Każdy z członków rodziny doczekał się swojego napoju, a pomysłodawcami są Anna Różycka-Buszko i Piotr Buszko.
18.05.2023., 11:05h

Aż trudno uwierzyć, że Anna i Piotr jeszcze niedawno mieszkali w stolicy i oboje pracowali w korporacjach. To, czym dzisiaj się zajmują, całkowicie różni się od ich poprzedniego stylu życia. Spotykamy się w Krajkowie, gm. Żórawina, gdzie kilka lat temu kupili niewielkie gospodarstwo rolne. Postawili na żyto i grykę, a powierzchnia upraw wynosi ok. 5 ha.

Na zdjęciu Anna Różycka - Buszko i Piotr Buszko. Fot. Sierszeńska.

Zaczęło się od chlebów

Pani Anna zaczęła wypiekać chleby, na potrzeby własne już ponad 12 lat temu. Mieszkali wówczas z mężem w Poznaniu. Później przeprowadzili się do Warszawy, a następnie na podwarszawską wieś.

– To wtedy zdecydowałam, że praca w korporacji nie jest dla mnie i że chciałabym, żeby nasze życie było związane z wsią – mówi Anna. – Przeprowadziliśmy się na Dolny Śląsk, bo mąż dostał pracę we Wrocławiu.

Piekarnia Vitafit powstała ok. 6 lat temu, w Warszawie. W ofercie są chleby:

  • żytnio-razowy o niskim indeksie glikemicznym (typ 2000),
  • pieczywo gryczane oraz
  • chleb żytni na mąkach pytlowych.
– Na targach ze zdrową żywnością, gdzie sprzedawałam chleb, spotkałam ludzi, którzy zarazili ...
Pozostało 83% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 16:26