StoryEditor

Marcinek – kulinarny majstersztyk rodem z Hajnówki

Marcinek to pochodzący z Podlasia regionalny przysmak. Gospodynie z KGW Łękowo z gm. Grajewo podzieliły się z nami przepisem na to pyszne wielowarstwowe ciasto przełożone kremem śmietankowym.
03.07.2024., 08:00h

Marcinek – tradycyjny tort z Hajnówki, z ogromną ilością śmietany i kruchymi blatami ciasta nie tylko wspaniale wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Jego przygotowanie to nie lada wyzwanie kulinarne, nie jest bardzo skomplikowane, ale niezwykle czasochłonne. Tort składa się bowiem aż z 15 warstw!

Członkinie koła gospodyń wiejskich z małej podlaskiej wsi Łękowo zdradziły nam tajniki wypieku Marcinka – ten wspaniały tort przyrządzają bardzo często na rozmaite święta, festyny, czy po prostu na niedzielę do kawy.

Marcinek

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła,
  • 90 g drobnego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • ½ łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 15 porcji. Każdą rozwałkowywać na papierze do pieczenia na blaty o średnicy ok. 23 cm.

Piec w temp. 190°C przez ok. 10–15 minut, do zarumienienia.

Składniki na krem:

  • 1200 ml śmietany 30% lub 36%,
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • sok z 1 cytryny.

Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy już zacznie gęstnieć dodać kwaśną śmietanę, a na końcu sok z cytryny.

Tak przygotowanym kremem przekładać upieczone placki, które układać warstwowo jeden na drugim.

Boki i wierzch ciasta wysmarować śmietaną i oprószyć zmielonymi herbatnikami. Na wierzchu można dodatkowo posypać kakao.

Marcinka wstawić do lodówki i schłodzić.

image
KGW Łękowo, gm. Grajewo, woj. podlaskie
FOTO: Fot. Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 10:55