Marcinek – tradycyjny tort z Hajnówki, z ogromną ilością śmietany i kruchymi blatami ciasta nie tylko wspaniale wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Jego przygotowanie to nie lada wyzwanie kulinarne, nie jest bardzo skomplikowane, ale niezwykle czasochłonne. Tort składa się bowiem aż z 15 warstw!
Członkinie koła gospodyń wiejskich z małej podlaskiej wsi Łękowo zdradziły nam tajniki wypieku Marcinka – ten wspaniały tort przyrządzają bardzo często na rozmaite święta, festyny, czy po prostu na niedzielę do kawy.
Marcinek
Składniki na ciasto:
- 125 g masła,
- 90 g drobnego cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 125 ml kwaśnej śmietany,
- 400 g mąki pszennej,
- 16 g cukru waniliowego,
- ½ łyżeczki sody,
- szczypta soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 15 porcji. Każdą rozwałkowywać na papierze do pieczenia na blaty o średnicy ok. 23 cm.
Piec w temp. 190°C przez ok. 10–15 minut, do zarumienienia.
Składniki na krem:
- 1200 ml śmietany 30% lub 36%,
- 400 g kwaśnej śmietany 18%,
- 1 niepełna szklanka cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- sok z 1 cytryny.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy już zacznie gęstnieć dodać kwaśną śmietanę, a na końcu sok z cytryny.
Tak przygotowanym kremem przekładać upieczone placki, które układać warstwowo jeden na drugim.
Boki i wierzch ciasta wysmarować śmietaną i oprószyć zmielonymi herbatnikami. Na wierzchu można dodatkowo posypać kakao.
Marcinka wstawić do lodówki i schłodzić.