Tradycyjne i nowoczesne
W konkursie ocenie poddane zostały 43 potrawy. Wśród zup królowały postne barszcze i treściwe zupy grzybowe. Z przekąsek kapituła degustowała sałatki śledziowe, wędzone pstrągi, paszteciki, krokiety, pierogi, kapustę z grzybami oraz makiełki. Autorami zgłoszonych dań byli: członkinie kół gospodyń wiejskich, uczniowie szkół branżowych, lokalni producenci oraz punkty gastronomiczne.
Kapituła konkursowa, której członkiniami były m.in. dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Magdalena Tomaszewska- Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski” oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki. Pierniki i pierniczki, których w konkursie było aż 15 rodzajów w tym roku oceniała specjalna dziecięca kapituła. Zadanie nie było łatwe, bowiem oprócz klasycznych lukrowanych ciasteczek pojawiły się też m.in. bezy z kremem piernikowym czy piękny tort. – To znak, że tradycje kulinarne są inspiracją do tworzenia nowych odsłon popularnych staropolskich przysmaków – powiedział Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.
W konkursie „Na wigilijnym stole 2023” po raz pierwszy grupa ekspertów sprawdzała też, które wina z wielkopolskich winnic są idealnym prezentem pod choinkę.
Wyniki konkursu
Po degustacji kapituła konkursowa postanowiła przyznać:
Certyfikat za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Na wigilijnym stole 2023”
- KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za pierniki babci Ani, za symbol Torunia, za grzybki z Konarzewa, za zupę Czerwony Król, za sernik Jowity, za galaretkę z dorsza oraz za prażoki,
- Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa za barszcz firmowy oraz za kapustę postną.
Nagrody i wyróżnienia w kategorii pierniki otrzymali:
Grand Prix: Weronika Kosmowska, uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova,
I miejsce: Anna Kruszyk uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Rarytas piernikowy,
II miejsce: Mateusz Klorek uczeń Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Piernikowe szaleństwo (tort piernik z niespodzianką),
III miejsce: Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za Krajankę piernikową.
Wyróżnienia otrzymali:
- Anna Wawrzyniak– uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierniczki z witrażem,
- Kinga Kraszewska – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Tradycyjne pierniki Katarzynki,
- Karina Klimas – uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Piernikowca.
W kategorii zupy wigilijne:
Grand Prix: KGW w Konarzewie (gm. Dopiewo, pow. poznański) „Kobiety Sukcesu” za zupę Grzybki z Konarzewa,
I miejsce: Olga Mróz – uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za zupę grzybową,
II miejsce: Michał Kasprzyk – uczeń z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za kremowy rybny przysmak świąteczny,
III miejsce: KGW w Ruchocinku (gm. Witkowo, pow. gnieźnieński) za zupę grzybową.
Wyróżnienia otrzymali:
- Dr Maryniak Wiejski Stół ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za barszcz firmowy,
- KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za zupę Czerwony Król.
W kategorii przekąski wigilijne:
Grand Prix: Anna Derwich, uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za sledzie z leśną nutą,
I miejsce: Bar Grochówka Psarskie za pstrąga wędzonego (Psarskie, gm. Śrem pow. śremski),
II miejsce: Marcelina Sobczak – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance (pow. czarnkowsko-trzcianecki) za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”,
III miejsce: Dr Maryniak Wiejski Stół za kapustę postną.
Wyróżnienia otrzymali:
- Olga Mróz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za sledzie w musztardzie francuskiej,
- Elżbieta Gabrysiak z KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za makiełki (Wysogotowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański),
- Marcel Kałandziak – uczeń z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za wigilijne krokiety z mchem.
Szkoły gastronomiczne
Kapituła dokonała też oceny zgłoszeń wśród szkół gastronomicznych. W tej specjalnej kategorii przyznane zostały następujące nagrody i wyróżnienia:
I miejsce: Weronika Kosmowska – uczennica z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za wigilijną bezę Pavlova,
II miejsce: Anna Kruszyk – uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za rarytas piernikowy,
III miejsce: Marcelina Sobczak – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”.
Wyróżnienie otrzymali Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za krajankę piernikową.
Piernikowe serduszka od dzieci
Ponadto wyjątkowa, dziecięca kapituła przyznała swoje nagrody za zgłoszone pierniczki:
Złote piernikowe serduszko otrzymało KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za symbol Torunia,
Srebrne piernikowe serduszko otrzymało KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za pierniki,
Brązowe piernikowe serduszko otrzymała Anna Wawrzyniak – uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za pierniczki z witrażem.
Najlepsze wina pod choinkę
W kategorii „Wielkopolskie wina pod choinkę” ocenie poddanych zostało 27 rodzajów win. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać nagrody i wyróżnienia:
Grand Prix: Winnica Powiercie za Ryseling (Powiercie, gm. Koło, pow. kolski),
I miejsce: Winnica Edison za Riesling 2021 (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański),
II miejsce: Winnica Zielona za Późny zbiór – wino białe słodkie (Sieraków, pow. międzychodzki),
III miejsce: Winnica Lipka Wielka za wino czerwone wytrawne, kupaż szczepów Marchael Foche i Regent (Lipka Wielka, gm. Lwówek, pow. nowotomyski).
Wyróżnienia:
- Winnica Niewinne Siostry za wino białe półwytrawne INSPIRACJA (Jeziorki, gm. Osieczna, pow. leszczyński),
- Winnica Lipka Wielka za Wino białe wytrawne Muskat Odeski,
- Winnica Edison za Cuvee Wino białe.
Konkurs tradycyjnie, po raz trzeci już odbył się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia.
Konkurs odbył się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz kwartalnika Trybuszon. Honorowy Patronat na konkursem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.