Sękacz to tradycyjne ciasto pochodzące z Podlasia i wypiekane na terenie północno-wschodniej Polski od setek lat aż po dziś dzień. Głównymi składnikami są mąka, jajka, cukier oraz masło. Ciasto piecze się na obracającym się rożnie, a swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi – po rozcięciu wewnątrz widoczne są bowiem kształty przypominające słoje drzewa i sęki.
Zobacz także: Przepisy z Podlasia: Pierś z kaczki w sosie czekoladowym
Podlaski sękacz wg KGW Łękowo - przepis
Składniki:
- 40 jaj,
- 1 l kwaśnej śmietany,
- 1 kg mąki,
- 1 kg cukru,
- 1 kg masła,
- sok z 2 cytryn,
- 2 duże opakowania cukru waniliowego,
- aromaty do ciasta – opcjonalnie.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę i śmietanę. Ucierać, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny.
Sękacz sam w sobie jest ciastem przepysznym i pachnącym. W zależności od upodobań, można jednak wzbogacić jego smak ulubionymi aromatami. To najlepsza pora, by je dodać.
Po wymieszaniu ciasto podzielić na 5 lub 8 porcji. Do każdej stopniowo dokładać pianę z 8 lub 5 białek.
Wałek nasmarowany i owinięty papierem polewać ciastem za pomocą warząchwi.
Cały proces pieczenia trwa ok. 3 godzin. Potem sękacz powinien pół dnia sztywnieć na wałku, następnie można go zdjąć. Do środka wstawić butelkę z wodą, która zapewni wilgotność.
Katarzyna Sierszeńska