StoryEditor

Podlaski sękacz

Gospodynie z koła gospodyń wiejskich z niewielkiej wsi Łękowo na Podlasiu są prawdziwą skarbnicą wiedzy o regionie, tutejszych zwyczajach i bogatej regionalnej kuchni. Panie podzieliły się z nami przepisem na tradycyjny podlaski przysmak – sękacza, który wypiekany jest na tych terenach od dawien dawna.
01.07.2024., 08:00h

Sękacz to tradycyjne ciasto pochodzące z Podlasia i wypiekane na terenie północno-wschodniej Polski od setek lat aż po dziś dzień. Głównymi składnikami są mąka, jajka, cukier oraz masło. Ciasto piecze się na obracającym się rożnie, a swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi – po rozcięciu wewnątrz widoczne są bowiem kształty przypominające słoje drzewa i sęki.

Podlaski sękacz wg KGW Łękowo

Składniki:

  • 40 jaj,
  • 1 l kwaśnej śmietany,
  • 1 kg mąki,
  • 1 kg cukru,
  • 1 kg masła,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 duże opakowania cukru waniliowego,
  • aromaty do ciasta – opcjonalnie.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę i śmietanę. Ucierać, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny.

Sękacz sam w sobie jest ciastem przepysznym i pachnącym. W zależności od upodobań, można jednak wzbogacić jego smak ulubionymi aromatami. To najlepsza pora, by je dodać.

Po wymieszaniu ciasto podzielić na 5 lub 8 porcji. Do każdej stopniowo dokładać pianę z 8 lub 5 białek.

Wałek nasmarowany i owinięty papierem polewać ciastem za pomocą warząchwi.

Cały proces pieczenia trwa ok. 3 godzin. Potem sękacz powinien pół dnia sztywnieć na wałku, następnie można go zdjąć. Do środka wstawić butelkę z wodą, która zapewni wilgotność.

image
Gospodynie z KGW Łękowo z woj. podlaskiego są skarbnicą wiedzy o regionalnej kuchni i lokalnych zwyczajach.
FOTO: Fot. Sierszeńska
image
FOTO:

 

 

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. lipiec 2024 23:34