
Zadaniami Akademii, będą takie działania jak:
Kształtowanie kultury niematerialnej i zachowanie tradycji kuchni polskiej w tym kuchni regionalnych ze szczególnym uwzględnieniem kuchni szlacheckiej i chłopskiej/wiejskiej.
Wsparcie polskiej tradycji kulinarnej nowoczesnymi praktykami i wiedzą z zakresu żywienia, dietetyki i towaroznawstwa.
Popularyzowanie dziedzictwa przyrodniczego obszarów wiejskich poprzez przypominanie wiedzy z zakresu ziołolecznictwa i zielarstwa obecnych w tradycji polskiej wsi.
Kultywowanie polskiej tradycji zielarskiej w kulturze kulinarnej i medycynie ludowej.
Promowanie polskiej żywności tradycyjnej i regionalnej.
Prowadzenie działań wspierających promocję tradycyjnych i kulturowych elementów kuchni regionalnej w połączeniu z nowoczesnymi trendami w rolnictwie.
Promowanie zdrowego stylu życia w odniesieniu do polskiej produktów rolnych, leśnych i morskich.
Kształtowanie kultury niematerialnej i zachowanie tradycji leczenia metodami naturalnymi pochodzącymi z lasów, pól i łąk.
Dokumentowanie, gromadzenie i upowszechnianie polskiego dziedzictwa w nawiązaniu do szeroko pojętej medycyny ludowej i pokrewnych jej dziedzin.
Dokumentowanie i upowszechnianie polskiego dziedzictwa kulinarnego w nawiązaniu do historii Polski i jej narodu.
Przekazywanie umiejętności i wiedzy praktycznej z zakresu sztuki kulinarnej, żywienia, dietetyki i towaroznawstwa.