Targi Smaki Regionów to jedno z najważniejszych wydarzeń promujących regionalną kuchnię w Polsce. Tegoroczną edycję, która odbyła się 29 września–1 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, zwiedziła rekordowa liczba gości, niemal 31 tys. osób. Na targach zaprezentowali się rolnicy i producenci tradycyjnej i lokalnej żywności aż z 15 województw. Dla uczestników była to doskonała okazja do degustacji różnorodnych smaków i poznania bogactwa kulinarnego naszego kraju.
Jak co roku targi uświetniły pokazy kulinarne – gościem specjalnym był Laurentiu „Lorek” Zediu, laureat programu MasterChef Polska, który zaprezentował m.in. kuchnię w stylu zero waste, czyli jak gotować nie marnując żywności.
Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy Kucharzy przyciągnął tłumy na „Rodzinne warsztaty z wieprzowiną”". Główną atrakcją było gotowanie na żywo z udziałem zawodowych kucharzy. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Również dla najmłodszych zorganizowano liczne atrakcje i warsztaty. Dzieci mogły wcielić się w małych piekarzy i pod okiem ekspertów przygotować i upiec pyszne bułeczki z ziarnami – Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej zorganizowało warsztaty piekarnicze dla najmłodszych uczestników. W strefie Polskiej Ekologii dzieci mogły pobawić się w tworzenie owocowych dekoracji, wziąć udział w interaktywnej grze, a także nauczyć się wyciskać zdrowy sok, samodzielnie obsługując minitłocznię.
Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy Kucharzy przyciągnął tłumy na „Rodzinne warsztaty z wieprzowiną”". Główną atrakcją było gotowanie na żywo z udziałem zawodowych kucharzy. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Również dla najmłodszych zorganizowano liczne atrakcje i warsztaty. Dzieci mogły wcielić się w małych piekarzy i pod okiem ekspertów przygotować i upiec pyszne bułeczki z ziarnami – Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej zorganizowało warsztaty piekarnicze dla najmłodszych uczestników. W strefie Polskiej Ekologii dzieci mogły pobawić się w tworzenie owocowych dekoracji, wziąć udział w interaktywnej grze, a także nauczyć się wyciskać zdrowy sok, samodzielnie obsługując minitłocznię.
W sobotę odbyło się rozstrzygnięcie konkursu o Medal Targów Smaki Regionów 2023. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest producentom, których wyroby cechują się najwyższą jakością i najlepiej oddają charakter kuchni regionu. Jury przyznało 20 medali, m.in. za ocet z kwiatów bzu i lawendy, ozory wołowe w galarecie, kajmak bez dodatku cukru, ser żółty z dziurami.
W czasie targów miał również miejsce finał XXII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najlepszym wręczono prestiżowe nagrody – Perły 2023.
W czasie targów miał również miejsce finał XXII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najlepszym wręczono prestiżowe nagrody – Perły 2023.
Bogata oferta wystawców i niekończące się kolejki odwiedzających są najlepszym dowodem na to, że polska kuchnia i tradycja wciąż są kultywowane i doceniane.