![456643](https://static.topagrar.pl/images/2019/03/29/o_456643_1280.webp)
W roku szkolnym 2017/2018, wraz ze wzrostem liczby szkół uczestniczących w inicjatywie na rzecz zdrowego odżywiania, liczba dzieci objętych tym programem w całej Unii Europejskiej sięgnęła ponad 30 mln.
– Ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzi nasza żywność i ile ciężkiej pracy trzeba włożyć, by ją wyprodukować. Dzięki naszej unijnej inicjatywie dzieci nie tylko uczą się o rolnictwie i produkcji żywności, ale także jedzą zdrowe i pełnowartościowe produkty. Nigdy nie jest za wcześnie, by smakować dobre jedzenie! – mówi Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.
W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro zarezerwowane jest na owoce i warzywa, a 100 mln euro na mleko i produkty mleczne. Chociaż uczestnictwo w programie jest dobrowolne, wszystkie państwa członkowskie zdecydowały się wziąć w nim udział – choć niektóre tylko w wybranych modułach.
W marcu 2018 r. Komisja Europejska zatwierdziła i przyjęła krajowe przydziały środków dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie na rok szkolny 2018-2019. W celu finansowania tego programu państwa członkowskie mają również możliwość uzupełnienia pomocy UE pomocą krajową.
Wybór rozdawanych produktów podyktowany jest kwestiami zdrowotnymi i środowiskowymi, sezonowością, różnorodnością i dostępnością. Państwa członkowskie mogą zachęcać do zakupu produktów lokalnych lub regionalnych albo produktów ekologicznych oraz promować krótkie łańcuchy dostaw, produkty wiążące się z korzyściami dla środowiska i systemy jakości produktów rolnych.
Prawie wszystkie kraje utworzyły komitety z udziałem władz i zainteresowanych stron w sektorze rolnictwa, zdrowia i edukacji, z których kilka spotkało się w czasie roku szkolnego, aby nadzorować zajęcia edukacyjne.
dkol/ ec.europa.edu