StoryEditor

Witaminowa rozkosz od KGW Szklana z Małopolski

Podczas jesiennych chłodów, gdy za oknem pada, wieje i huczy, warto ogrzać się w domowym zaciszu, popijając ciepły napój, pełen przypraw i witamin. Przepis na Witaminową rozkosz udostępniło nam Koło Gospodyń Wiejskich Szklana.

01.11.2024., 11:00h

Szklana Weka to marka stworzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szklanej w Małopolsce. Gospodynie z Koła przygotowują przetwory na bazie uprawianych we własnych ogródkach warzyw i owoców. Dzięki temu mają one doskonały smak i najwyższą jakość.

– Wykorzystujemy rodzinne receptury, ale też idziemy z duchem czasu i często dodajemy coś od siebie. Smaczne, zdrowe i kolorowe – takie są właśnie nasze przetwory – mówi Regina Musiał – przewodnicząca KGW Szklana.

Szklana Weka to soki, syropy, musy, dżemy powidła, sałatki, kiszonki i wiele innych. Dzisiaj specjalnie od gospodyń ze Szklanej publikujemy przepis na Witaminową rozkosz, czyli bombę witaminową, w sam raz na jesienną słotę i niepogodę. W jej składzie znaleźć można m.in. owoce pigwowca japońskiego oraz miechunkę peruwiańską, a także mnóstwo rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Gwarantujemy, że smakuje wyśmienicie, np. w połączeniu z ulubioną herbatą.

image
Witaminowa rozkosz od KGW Szklana
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Witaminowa rozkosz

Składniki:

  • owoce pigwowca japońskiego,
  • pomarańcze,
  • żurawina,
  • miechunka peruwiańska,
  • przyprawy: gwiazdki anyżu, korzeń imbiru, pokruszone laski cynamonu, goździki, cukier.

Przygotowanie:

Umyte owoce pigwowca kroimy i oczyszczamy z pestek, kroimy wyparzone i umyte owoce pomarańczy, żurawiny oraz miechunki peruwiańskiej. Owoce układamy warstwowo w wyparzonych i czystych słoikach, do każdego dodajemy gwiazdkę anyżu oraz kawałek kłącza imbiru. Przygotowujemy syrop z wody, cukru, pokruszonej kory cynamonu oraz goździków i gorącym zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku przez 1 godzinę (termoobieg, 130°C). Po tym czasie pozostawiamy w piekarniku, aż słoiki wystygną.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 10:12