Szklana Weka to marka stworzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szklanej w Małopolsce. Gospodynie z Koła przygotowują przetwory na bazie uprawianych we własnych ogródkach warzyw i owoców. Dzięki temu mają one doskonały smak i najwyższą jakość.
– Wykorzystujemy rodzinne receptury, ale też idziemy z duchem czasu i często dodajemy coś od siebie. Smaczne, zdrowe i kolorowe – takie są właśnie nasze przetwory – mówi Regina Musiał – przewodnicząca KGW Szklana.
Szklana Weka to soki, syropy, musy, dżemy powidła, sałatki, kiszonki i wiele innych. Dzisiaj specjalnie od gospodyń ze Szklanej publikujemy przepis na Witaminową rozkosz, czyli bombę witaminową, w sam raz na jesienną słotę i niepogodę. W jej składzie znaleźć można m.in. owoce pigwowca japońskiego oraz miechunkę peruwiańską, a także mnóstwo rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Gwarantujemy, że smakuje wyśmienicie, np. w połączeniu z ulubioną herbatą.
Witaminowa rozkosz
Składniki:
- owoce pigwowca japońskiego,
- pomarańcze,
- żurawina,
- miechunka peruwiańska,
- przyprawy: gwiazdki anyżu, korzeń imbiru, pokruszone laski cynamonu, goździki, cukier.
Przygotowanie:
Umyte owoce pigwowca kroimy i oczyszczamy z pestek, kroimy wyparzone i umyte owoce pomarańczy, żurawiny oraz miechunki peruwiańskiej. Owoce układamy warstwowo w wyparzonych i czystych słoikach, do każdego dodajemy gwiazdkę anyżu oraz kawałek kłącza imbiru. Przygotowujemy syrop z wody, cukru, pokruszonej kory cynamonu oraz goździków i gorącym zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku przez 1 godzinę (termoobieg, 130°C). Po tym czasie pozostawiamy w piekarniku, aż słoiki wystygną.