Dynia w roli głównej
Gdy docieram do Olszan, jest piątkowe popołudnie. Dokładnie o piętnastej pani Joanna otwiera sklepik. To, co zastaję we wnętrzu dosłownie przyprawia o zawrót głowy. Półki wprost uginają się od wypieków, potraw i przetworów z dyni. W ofercie jest kilka rodzajów chleba, ciasta, drożdżówki, słone przekąski, pasztety, chutneye, dżemy, olej z pestek, wszystko z dynią w roli głównej. 300 ml słoik dżemu kosztuje 20 zł. Na miejscu można też spróbować pysznej dyniowej zupy, pierogów i pizzy z mąki dyniowej. Trudno na rynku znaleźć tak szeroki asortyment dyniowych specjałów. Nic dziwnego, że w sklepiku jest kolejka klientów, którzy w poszukiwaniu zdrowych, smacznych i świeżych produktów prosto od rolnika przyjeżdżają tu z całego województwa.
Gospodarują od trzech pokoleń
Początki gospodarstwa sięgają 1945 roku, kiedy rodzina Staraków przyjechała do Olszan spod Lwowa. Pani Joanna z mężem są trzecim pokoleniem, które prowadzi i rozwija gospodarstwo. Obecnie na 40 ha uprawiana jest pszenica, buraki, r...