Konkurs Bitwa Regionów z roku na rok jest coraz popularniejszy. W tym roku zanotowano rekordową liczbę zgłoszeń – aż 3528 kół zgłosiło się do wzięcia udziału w tym smakowitym wydarzeniu. Spośród 16 województw wyłoniono najlepsze potrawy przyrządzone przez Koła Gospodyń Wiejskich. Kto wygrał? Zobacz poniżej!
Poziom w 8. edycji „Bitwy Regionów” był bardzo wysoki, a walka zacięta. Oto zwycięskie KGW:
- miejsce I – KGW Szaflary (woj. małopolskie) za potrawę: ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
- miejsce II – KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
- miejsce III – KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) za danie: polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Więcej informacji znajdziesz na HALO WIEŚ
Źródło: Halo Wieś
Fot: MRiRW/gov.pl