Dzięki zastosowaniu odpowiedniej techniki kulinarnej ziemniaki są lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne, a tym samym idealne dla osób dbających o formę. Według Instytutu Żywności i Żywienia codzienna aktywność fizyczna (przynajmniej 30-45 minut dziennie) jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego zdrowia. W połączeniu z odpowiednio zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi zarówno nadwagi, jak i otyłości, a także znacząco przyczynić się do poprawy samopoczucia.
– Ruszając się nie tylko poprawiamy sprawność, wytrzymałość i utrzymujemy prawidłową sylwetkę, ale zyskujemy również pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie oraz dyscyplinę. Należy jednak pamiętać, iż organizm poddany regularnym wysiłkom treningowym musi być wspomagany prawidłową dietą, aby obciążenia organizmu nie przeważyły nad dobroczynnym wpływem aktywności fizycznej – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Ziemniaki w codziennym jadłospisie
Osoby dbające o formę powinny wiedzieć, iż ziemniaki są bardzo pożywną przekąską i świetnie uzupełniają dietę podczas aktywności fizycznej.– Są one dobrym źródłem węglowodanów, które po przekształceniu w glikogen stanowią swoiste paliwo dla mięśni. Im większy mamy zapas glikogenu, tym nasze mięśnie mogą pracować dłużej i wydajniej. Sałatka z gotowanych ziemniaków na trzy godziny przed treningiem to doskonały wybór na wzbogacenie diety o ten cenny składnik. Pieczone lub gotowane ziemniaki są bogate w węglowodany złożone, których właściwości energetyczne i regenerujące dobrze sprawdzają się również po intensywnym treningu – przekonuje ekspert ds. żywienia.
Ilość ma znaczenie
Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany zależy od intensywności treningu.– Dietę o wysokiej zawartości tych składników pokarmowych powinna stosować osoba uprawiająca intensywny jogging, natomiast zdecydowanie niższy procent węglowodanów powinien zawierać jadłospis np. entuzjasty jogi. Ziemniaki będące bogatym źródłem zarówno potasu, jak i witaminy C są również niezastąpione w budowaniu ochronnej bariery immunologicznej naszego organizmu, która często jest nadwyrężana właśnie po wysiłku fizycznym – dodaje Aneta Łańcuchowska.
Zaleca się, aby bezpośrednio po intensywnej aktywności fizycznej zjeść owoc, który dostarczy przeciwutleniaczy i węglowodanów.– Świetnie sprawdzą się rodzime nektarynki lub np. jogurt z owocami. Następnie, nie przekraczając trzech godzin po zakończeniu treningu, należy zjeść posiłek wysokowęglowodanowy, jednocześnie bogaty w białko. Polecam kurczaka w ziołach z ziemniakami gotowanymi na parze z sałatką z papryki, bogatą w witaminę C. Danie jest nie tylko doskonale zbilansowane pod względem wartości odżywczych, ale również smaczne – dodaje dietetyczka.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Curry z ziemniakami, kalafiorem i porem Składniki:- 500g ziemniaków
- 150g kalafiora
- 100g pora
- cebula
- puszka pomidorów
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- mały kawałek imbiru (ok. 3 cm, starty)
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- sól
- olej rzepakowy
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w paski. Następnie podsmaż cebulę i pora na oleju rzepakowym wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i mleczko kokosowe oraz pokrojonego kalafiora, duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny, starty imbir i pokrojone ziemniaki. Całość duś przez kolejne 5 minut. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry.
TIP: Do curry użyj ziemniaków typu mączystego.
Autor: Aneta Łańcuchowska, ekspert kampanii “Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz“