O wyjaśnienie tej kwestii poprosiliśmy ARiMR – oto odpowiedź: Pod pojęciem „przygotowania do sprzedaży produktów rolnych” należy rozumieć czynności lub zabiegi, które mają na celu przygotowanie plonów do sprzedaży na rynku pierwotnym. Czynności przygotowujące mogą wpływać na poprawę jakości lub lepszą prezentację oferowanego produktu, jednakże nie mogą wpływać w sposób znaczący na zmianę ich charakteru. Do wyżej wymienionych czynności można zaliczyć m.in.:
- czyszczenie płodów rolnych,
- sortowanie,
- odkażanie,
- usuwanie liści,
- woskowanie owoców,
- suszenie nasion itp.
Należy zaznaczyć przy tym, że wszelkiego rodzaju zabiegi, które zmieniają charakter produktu pierwotnego, nie mogą zostać uznane za przygotowanie produktów do sprzedaży, bowiem produkt finalny jest inny niż produkt pierwotny. W takim przypadku mówimy o „przetwarzaniu produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie”.
Pod pojęciem „przetwarzanie produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie” należy rozumieć wszelkie czynności wykonywane na produkcie rolnym (z wyjątkiem czynności wykonywanych w gospodarstwach, niezbędnych do przygotowania produktów zwierzęcych lub...