Zaczynając od Izraela, zwiedziliśmy wiele miejsc związanych z początkiem chrześcijaństwa. Mieliśmy okazję poznać także izraelskie rolnictwo – skosztowaliśmy doskonałych win z winiarni na Wzgórzach Golan, odwiedziliśmy wytwórnie oliwy oraz kibuc zajmujący się produkcją mleka, a także uprawą bananów, mango i owoców cytrusowych. Na własne oczy mogliśmy przekonać się jak wygląda życie w kibucu - spędziliśmy w nim noc.
Teraz na trzy dni przenieśliśmy się do sąsiedniej Jordanii – dla większości z uczestników to pierwsza wizyta w kraju arabskim. Wszystko wygląda tu inaczej – podążając wzdłuż doliny Jordanu widzieliśmy dziesiątki hektarów tuneli foliowych, w których uprawia się warzywa. W tym okresie są to głównie pomidory i ogórki.
Górskie krajobrazy Jordanii to widok nie do opisania, a przed nami jeszcze tydzień zwiedzania…
Grzegorz Ignaczewski