Położone w okolicy Magdeburga gospodarstwo, użytkuje niemal 4000 ha (90% w dzierżawie), nastawione jest na produkcję roślinną a główne uprawy to pszenica ozima, jęczmień, rzepak, kukurydza i buraki cukrowe. Zajmują one powierzchnię odpowiednio 1700, 300, 600, 700 i 400 ha. Mieliśmy okazję przyjrzeć się szczegółowo stosowanym maszynom uprawowym wykorzystującym nowoczesne technologie GPS i zapleczu serwisowemu, którego wyróżniającą się częścią jest serwis maszyn do zbioru buraków cukrowych marki Ropa.
Wiele pytań wzbudzała bezorkowa technologia uprawy, która obecna jest na magdeburskich polach do ponad piętnastu lat. Ważnym elementem spółki Agro Boerdegruen są biogazownie zasilane głównie kiszonką z kukurydzy i musem z buraków cukrowych. Instalacje o łącznej mocy 4 MW nie produkują jednak prądu, lecz oczyszczony biogaz wtłaczany jest do sieci gazociągowej. Co ciekawe, firma prowadzi także różnorodną działalność handlowo-usługową, jak catering, stację benzynową czy myjnię dla różnego rodzaju samochodów.
Opuszczamy Niemcy a przed naszą grupą udział w targach rolniczych, zwiedzanie Paryża i francuskich gospodarstw. beb
Fot. Beba