W pierwszy dzień, na uroczystym otwarciu tegorocznej edycji targów był obecny m.in. Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Magazyn "top agrar Polska" zapytał go, dlaczego rząd zwleka z podpisaniem rozporządzenia ws. PROW i czy w 2017 r., w związku z czekającymi do rozpatrzenia 30 tys. wniosków w pierwszym naborze, zamrożony zostanie kolejny nabór na "Modernizację"?
Minister rolnictwa nie zaprzeczył co do opóźnień ws. PROW. Odpowiedział dyplomatycznie, że nowy rząd zdecydował się na zmiany z programi operacyjnym PROW 2014-2020, które trzeba było notyfikować w Brukseli. Zmany te poprawią efektywność wykorzystania pieniędzy i warto na nie poczekać, bo nie przepadną. Przemilczał jednak kwestię zamrożenia naboru w 2017 r.
Duże targi, otwarta formuła
Jak zapewniają organizatorzy, tegoroczna ekspozycja zajmuje 3 pawilony o łącznej powierzchni ponad 10 tys. mkw. Polagra Food co roku przyciąga liczne grono zwiedzających, kusząc doskonale znanymi markami produktów spożywczych, żywnością innowacyjną pod względem składu czy smaku, egzotycznymi smakami z całego świata. Nie inaczej będzie w tym roku. Prym wiodą oczywiście krajowa branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego. Szykuje się również interesująca ekspozycja ze strony firm przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie zabraknie także słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi.
Z pewnością kusząca w szczególności dla polskich dystrybutorów będzie ta część ekspozycji, na której zaprezentowana zostanie żywność spoza Polski. Włoskie szynki to już klasyka na Polagrze, ale pojawi się również oryginalna żywność azjatycka zarówno w postaci gotowych dań,
jak i składników, z których można je przygotować. Nie zabraknie też oryginalnego hiszpańskiego chorizo, greckich przysmaków i herbat z Sri Lanki. To będzie istny tygiel smaków i aromatów.
Polagra Food odbywa się w dniach 26-29 września. Towarzyszyć im będą Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Polagra Gastro oraz Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech, a cały blok Polagra rozpoczną dwa dni wcześniej targi wyrobów tradycyjnych i certyfikowanych Smaki Regionów. Oprac. ag
Fot. bk, Łuczak