StoryEditor

NASZ TEST: Dwie talerzówki Bury

Zgłoszone do redakcyjnego testu dwie talerzówki marki Bury miały tę samą szerokość, ale różniły się wielkością talerzy, ich mocowaniem i możliwościami konfiguracji. Oto plusy i minusy bron Kobalt Strong i Koral.
16.12.2019., 13:12h

Wymieszanie dużych ilości resztek pożniwnych i obornika, czy podcięcie ścierniska po rzepaku – to jedne z trudniejszych zadań, jakie postawiliśmy przed testowanymi bronami firmy Bury. Producent z Kutna do naszego testu na około dwa miesiące dostarczył bronę Kobalt Strong oraz Koral o szerokości 3 metrów. W tym czasie każda z nich pracowała na łącznej pow. ok. 50 ha.

ZOBACZ FILM Z TESTU!

Różny kąt natarcia

Testowany model Kobalt Strong jest spadkobiercą oferowanych wcześniej przez producenta bron KBT. Wyróżnia je systemem regulacji kąta natarcia talerzy w zakresie od 0° do 20° i możliwość płynnego przesuwania  rzędów talerzy na ramie.

Zwiększenie kąta natarcia poprawia efekt podcięcia i mieszania gleby (uprawa ścierniska), natomiast jego zmniejszenie poprawia cięcie brył i wymieszanie dużych ilości resztek lub poplonu. Producent dopuszcza stosowanie różnych kątów natarcia talerzy dla obu sekcji. W doborze ustawienia oprócz efektów pracy warto kierować się wynikającymi ze zmiany kąta natarcia oporami pracy, bo lepsze podcięcie to wyższe spalanie.

Zmiana kąta natarcia talerzy powoduje również ich poprzeczne przesuni...

Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Beba
Autor Artykułu:Jan Bebaredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:49