Z danych KE wynika, że populacja trzody chlewnej we Francji zmniejszyła się do 12,9 mln sztuk w 2021 r. z poziomu 13,39 mln sztuk w 2020 r. Liczba gospodarstw spada co roku. Jak podaje INAPORC, francuskie stowarzyszenie handlu wieprzowiną przemysł zajmujący się produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego we Francji zapewnia 130 tys. miejsc pracy w tym ponad 25 tys. osób w samej hodowli. Francja produkuje 2,2 mln ton wieprzowiny, co stawia ją na trzecim miejscu w produkcji tego gatunku mięsa w UE. Jednak ten trend może się zmienić zważając na fakt iż we Francji sektor trzodowy przeżywa obecnie największy kryzys w historii
Stowarzyszenie informuje, że obecnie 10 tys. gospodarstw jest przeznaczonych do likwidacji. Według niektórych szacunków odsetek ten może wzrosnąć do 30%. Branża trzody chlewnej przeżywa obecnie kryzys, o niespotykanej dotąd intensywności oraz w tak krótkim czasie. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy francuscy rolnicy ani razu nie osiągnęli progu rentowności, co jest sytuacją historyczną.
- Rzeczywiście, cena paszy dla świń nadal rośnie w zawrotnym tempie +25% w ciągu jednego roku, podczas gdy w tym samym czasie cena wiep...