StoryEditor

Kryzys we Francji – co 10 gospodarstwo z trzodą upada

We Francji 10 tys. gospodarstw jest w dramatycznej sytuacji. Obecnie 10% jest przeznaczonych do likwidacji, a odsetek może wzrosnąć nawet do 30%. Co powoduje, że sytuacja tamtejszych hodowców jest tak tragiczna?
24.06.2022., 13:06h

Z danych KE wynika, że populacja trzody chlewnej we Francji zmniejszyła się do 12,9 mln sztuk w 2021 r. z poziomu 13,39 mln sztuk w 2020 r. Liczba gospodarstw spada co roku. Jak podaje INAPORC, francuskie stowarzyszenie handlu wieprzowiną przemysł  zajmujący się produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego we Francji zapewnia 130 tys. miejsc pracy w tym ponad 25 tys. osób w samej hodowli. Francja produkuje 2,2 mln ton wieprzowiny, co stawia ją na trzecim miejscu w produkcji tego gatunku mięsa w UE. Jednak ten trend może się zmienić zważając na fakt iż we Francji sektor trzodowy przeżywa obecnie największy kryzys w historii

Stowarzyszenie informuje, że obecnie 10 tys. gospodarstw jest przeznaczonych do likwidacji. Według niektórych szacunków odsetek ten może wzrosnąć do 30%. Branża trzody chlewnej przeżywa obecnie kryzys, o niespotykanej dotąd intensywności oraz w tak krótkim czasie. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy francuscy rolnicy ani razu nie osiągnęli progu rentowności, co jest sytuacją historyczną.

- Rzeczywiście, cena paszy dla świń nadal rośnie w zawrotnym tempie +25% w ciągu jednego roku, podczas gdy w tym samym czasie cena wiep...

Pozostało 60% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:23