
Według ostrożnych szacunków w Polsce, która jest liderem w uprawie pieczarek w UE, powstaje rocznie 1,2 mln t zużytego podłoża z ich produkcji. Wytwórcami tego produktu jest ok. 2,5 tys. podmiotów, w skrócie nazywanych pieczarkarniami. Są wśród nich wielkie przedsiębiorstwa, produkujące grzyby na eksport czy do sieci handlowych, jak i drobni właściciele kilku hal czy tuneli w gospodarstwach rodzinnych. Ponieważ zużyte podłoże zawiera więcej azotu niż obornik (patrz ramka na str. 94), jego dawki są niższe, czyli 5–10 t/ha. Zatem 1,2 mln t wystarcza do nawożenia w ciągu roku od 120 do aż 240 tys. ha, czyli... można by zaspokoić tym produktem wszystkich plantatorów np. ziemniaka!

Z czego robi się podłoże?Zgodnie z zasadą „jesteś tym, co jesz”, zużyte podłoże z produkcji grzybów jadalnych zawiera tylko te pierwiastki, które wchodzą w skład surowców do jego produkcji. Warto dodać, że zarówno podłoże do produkcji pieczarek oraz boczniaków (a także wielu innych grzybów uprawnych) składa się wyłącznie ... |