StoryEditor

Austriacy zebrali więcej warzyw

Mimo redukcji powierzchni upraw warzyw w 2014 roku, austriaccy rolnicy zebrali o 16 proc. więcej warzyw niż przed rokiem.
05.01.2015., 11:01h

Łączne zbiory warzyw w Austrii oszacowano na 689,1 tys. ton. Najwięcej, bo 206 tys. ton, zebrano cebuli. Jest to o tyle ciekawe, że przy mniejszym areale upraw daje to o 43 proc. lepszy wynik niż w 2013 roku. Na drugim miejscu pod względem ilości zebranych ton znalazła się marchew, której austriaccy rolnicy wyprodukowali 107 tys. ton.  Niemal tyle samo ton zebrano łącznie kapusty, sałat, porów, selerów oraz szparagów. Więcej, bo 154,2 tys. ton wyniosły łączne zbiory warzyw dyniowatych (kabaczków, cukinii, patisonów oraz dyni). Natomiast na 57,3 tys. ton oszacowano zbiory pomidorów.

Austria nie należy do czołówki europejskich producentów warzyw, głównie z uwagi na liczbę gruntów rolnych, która w skali kraju jest znacznie mniejsza od terenów leśnych, górskich i trwałych użytków zielonych. Jednak przykład tego kraju obrazuję ogólną tendencję zbiorów warzyw w całej Europie, które w 2014 roku były rekordowe. Ich zwiększona podaż na rynku w połączeniu z rosyjskim embargo spędza sen z powiek wielu europejskich rolników.
bcz

Źródło: FAMMU/FAPA

Fot. Czekała

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:22