Białoruś to jedyny liczący się w dostawach tych towarów do Rosji kontrahent, który w porównaniu z 2013 r. podwoił wymianę handlową do poziomu ponad 700 tys. t. Zdecydowaną większość dostawców objęła niemal 50-proc. obniżka poziomu eksportu, w tym: Ekwador, Turcję Chiny, Maroko i Argentynę. Ekwador, mimo tak drastycznego spadku, utrzymał pozycję lidera, dostarczając na rynek rosyjsko ponad 726 tys. t. tych produktów, a na drugim miejscu są Chiny (światowy potentat w produkcji warzyw) z wynikiem 710 tys. t.
W analizowanym okresie podobne spadki dotyczyły importu przez Rosję: winogron, bananów, jabłek, mandarynek i pomarańczy. Najwyższą pozycję w imporcie zajmują banany, sprowadza się ich nad Wołgę ponad 735 tys. t, na drugim miejscu są jabłka – 555 tys. t, a na trzecim pomidory – 517 tys. t. Wzrost objął jedynie dostaw cebuli – z 244 tys. t w 2013 r. do 253 tys. t. do VII 2015 r. W Rosji największy spadek zanotowano z kolei w imporcie winogron. W 2013 r. sprowadzono ich prawie 365 tys. t, natomiast do VII 2015 r. tylko 73,7 tys. t.
Źródło: Fresh-market
bie
StoryEditor
Białoruś warzywnym potentatem
Do takiego wniosku można dojść, analizując wyniki eksportu owoców i warzyw do Rosji za okres I–VII 2013 do I–VII 2015 r.