Francuscy rolnicy spodziewają się zebrać w nadchodzącym sezonie około 163,3 tys. ton porów. Będzie to o 2% więcej niż w 2014 r. i dokładnie o tyle samo więcej od średniej z lat 2009-2014. Te zbiory będą tym większe, że powierzchnia upraw jest obecnie mniejsza (o 1%). W sumie będzie to 5,1 tys. ha. Pomimo tej niewielkiej redukcji obszaru upraw, Francja nadal pozostaje największym i najbardziej znaczącym producentem tych warzyw w UE. Francuskie dostawy stanowią 20% udziałów w unijnych zbiorach. (Poza nią, bardziej znaczącym dostawcą porów jest tylko Belgia.)
W roku 2013 w krajach Wspólnoty zebrano łącznie 848,0 tys. ton porów. Natomiast w 2014 r. z Francji wyeksportowano 17,9 tys. ton, z czego 15,3 tys. ton tych warzyw trafiło na pozostałe unijne rynki. Nie mniej jednak Francuzi także sporo importują. W ubiegłym roku zakupili 33,8 tys. ton porów, a niemal 31,0 tys. ton z tego pochodziło z innych krajów unijnych (najwięcej, bo aż 21,2 tys. ton ściągnięto z Belgii). e-abi
StoryEditor
Francja zwiększa produkcję porów
Po wstępnych szacunkach, wiadomo, że we Francji zbiory porów w tym roku będą nieco większe niż rok temu. Dzięki temu kraj ten pozostanie na znaczącej pozycji wśród unijnych producentów tych warzyw.