Do niedawna na rynku osiągalne były tylko owoce dyni wielkich rozmiarów, wymagające podziału między kilku przeciętnych klientów. Nic więc dziwnego, że wprowadzenie dyni Hokkaido Orange ( Cucurbita pepo L.) osiągającej średnią masę 1,5 kg spotkało się z bardzo pozytywnym przyjęciem. O popularności tej odmiany niech świadczy fakt niedoboru jej nasion w mijającym sezonie.
Hokkaido Orange jest odmianą wczesną. Od kwitnienia do zbioru upływa 45 dni. Owoce mają intensywnie pomarańczową barwę skórki. Jasno pomarańczowy miąższ o słodkim, lekko orzechowym smaku stanowi bogate źródło witamin A, B, C oraz karotenu. Duże zastosowanie kulinarne odmianą wynika też z braku konieczności obierania owoców ze skórki.
Firma EJA Sp. z o.o. posiada również w ofercie nasiona dyni w typie Hokkaido o nazwie Delician F1 (Cucurbita maxima Duch.) o średniej masie owoców około 4 kg, poszukiwanej przez przetwórnie. Owoce są bardzo wyrównane o intensywnie pomarańczowej barwie skórki oraz żółto-pomarańczowym, słodkim miąższu.
Zwolennicy Halloween znajdą dla siebie interesujące dwie odmiany: Yellowboys F1 (Cucurbita pepo L.) o masie owoców 8–10 kg oraz Yellowgirls F1 – 6–8 kg. Obie odmiany mają pomarańczową skórkę z łagodnymi pręgami oraz z połyskiem. Z uwagi na twardą skórkę dobrze znoszą transport oraz niezbyt długie przechowywanie.
kw
StoryEditor
Kariera Hokkaido
Zainteresowanie dynią w Polsce rośnie nie tylko dzięki jej popularyzacji przez dietetyków, ale także za sprawą pojawienia się dyni Hokkaido.