StoryEditor

Kwarantannowa bakteria dziesiątkuje gaje oliwne

Nie tylko straż leśna i służby fitosanitarne, ale także włoski parlament i prokuratura zajmują się sprawą agresywnej bakterii, która niszczy na masową skalę i w dużym tempie gaje oliwne na południu kraju.
25.03.2015., 14:03h

Włoscy eksperci szacują, że zainfekowanych jest ok. 1 mln drzewek, a sprawcą fitosanitarnego alarmu jest bakteria Xylella fastidiosa – organizm kwarantannowy w UE, który powoduje tzw. chorobę Pirce’a. Objawia się ona gumozą w strefie ksylemu – zdrewniałej tkance przewodzącej wodę i sole mineralne wielu gatunków drzew.
Są dwie, jeszcze nie potwierdzone hipotezy, sprowadzenia tego niebezpiecznego szkodnika do Włoch. Pierwsza sugeruje, że dotarł on w celach naukowych na konferencję Śródziemnomorskiego Instytutu Agronomicznego (ma status „absolutnego immunitetu”), skąd została w niewyjaśnionych okolicznościach uwolniona do środowiska. Druga teza głosi, że bakteria przedostała się w region Apulii wraz z roślinami ozdobnymi sprowadzonymi z Holandii, a ich miejscem pochodzenia była Kostaryka.
Źródło: PAP                                                                                                                      bie

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 09:46