StoryEditor

Ożywienie na rynku warzyw

Po długim, majowym weekendzie na hurtowych rynkach warzyw zapanowało ożywienie. Wysokie ceny większości warzyw spowodowało ich dużą podaż – rolnicy opróżniają magazyny i chłodnie wykorzystując dobre ceny.
12.05.2015., 13:05h

Nadal dobrą passę ma cebula. Za kilogram tego warzywa w worku trzeba zapłacić od 0,80 do 1,4 zł. Wysoka cena utrzymuje się długo, ponieważ cebuli z jesiennych zbiorów na rynku zostało niewiele, a import z Holandii gwałtownie zmalał w ostatnich tygodniach. Według naszych informacji wynika to ze zmiany kierunku holenderskiego eksportu. Kraj ten wysyła obecnie transporty cebuli do Ameryki Południowej i Afryki. Cenę trzymają także marchew, seler, pietruszka i kapusta biała, które kosztują średnio odpowiednio: 2 zł, 3 zł, 2 zł i 1,3 zł/kg. Spadki cen dotknęły buraczki ćwikłowe, które lokalnie kosztują nawet 0,40 zł/kg.

Ale dobre ceny mają nie tyko ubiegłoroczne warzywa, lecz także nowalijki. Na rynku pojawiły się świeże cebule w pęczkach, pomidory, ogórki i sałaty spod osłon. Ich ceny są wysokie, co jest zjawiskiem sezonowym. Jednak najdroższe wśród nowalijek są obecnie: kapusta pekińska i ogórek, których ceny sięgają obecnie odpowiednio: 4 i 5 zł/kg.

Więcej cen warzyw prezentujemy w Rynkach rolnych.    bcz

Fot. Wójcik

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 19:30