Średnia cena skupu pomidorów szklarniowych w zeszłym miesiącu wyniosła 2,85 zł/kg, a więc o 17% mniej niż w analogicznym okresie 2014 roku.
Spory spadek, bo aż o 27% w relacji rocznej odnotowały ogórki szklarniowe, które w czerwcu br. kosztowały średnio 1,18 zł/kg.
Jako przyczynę spadku cen tych dwóch warzyw resort rolnictwa podaje ich mniejszą sprzedaż na rynki zewnętrzne, która wynika z wprowadzonego przed rokiem rosyjskiego embarga. Jak podaje Eurostat, od lipca 2014 roku do marca 2015 roku eksport pomidorów szklarniowych z Polski wyniósł 52 tys. ton (spadek w r/r o 25%), a ogórków – 5,4 tys. ton (spadek w r/r o 19%).
Trudną sytuację na krajowym rynku dodatkowo potęguję import tanich ogórków i pomidorów z Hiszpanii i krajów Beneluksu. Czerwcowy spadek cen jest skutkiem m. in. dużej podaży zagranicznych warzyw w Polsce.
oprac. bcz na podstawie BGŻ BNP PARIBAS
Fot. Wójcik